Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ελληνική επανάσταση ξύπνησε τους Ευρωπαίους και εξαπλώνεται σαν φωτιά!

simaia_elliniki_synnefia-620x412

Η δημόσια υποστήριξη για την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη είναι αναμενόμενη, καθώς και άλλες χώρες υποφέρουν εξίσου, λέει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρώην Έλληνας πρέσβης. Είναι ένα μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ που βρίσκονται μακριά από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι υπηρετούν.
RT: Εκπλήσσεστε από την δημόσια στήριξη για την Ελλάδα σε πολλά μέρη της Ευρώπης;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: Όχι, αυτό ήταν αναμενόμενο στην πραγματικότητα, διότι οι άλλες χώρες υποφέρουν εξίσου άσχημα όσο εμείς, ιδιαίτερα η Πορτογαλία και η Ισπανία. Έτσι, τη στιγμή που το ξεκινήσαμε αυτό, ας το θέσουμε ως «επανάσταση» και ξυπνάμε τους λαούς της Ευρώπης, έπιασε όπως η πυρκαγιά. Οπότε, αυτό είναι μια καλή και γερή υποστήριξη του ευρωπαϊκού λαού και ελπίζω ότι αυτό το μήνυμα γίνεται αντιληπτό από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι ήταν πολύ μακριά από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι πρέπει να υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια.
RT: Βλέπετε μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των Βρυξελλών υπό την ηγεσία των πολιτικών λιτότητας και της κοινής γνώμης σε χώρες της ΕΕ;
ΛΧ: … Είναι το συμφέρον τους που είναι σε κίνδυνο, διότι αν συνεχιστεί αυτή η αδιαλλαξία και αυτή η σκληρή γραμμή, τότε η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει επίσης σκληρή γραμμή και εμείς απλά θα αρνούμαστε να συνεργαστούμε. Και αυτό βέβαια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδα από την ευρωζώνη, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την Ευρώπη περισσότερο από ό, τι θα έχει για την Ελλάδα. Για την Ελλάδα θα έχει μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα.
RT: Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στη συνεδρίαση της Δευτέρας;
ΛΧ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για μια συμβιβαστική λύση. Αυτό που υποθέτω ότι θα μπορούσε να βγει από τη συνάντηση, είναι ένα είδος κειμένου που κανείς δεν καταλαβαίνει και θα ικανοποιεί την ΕΕ, αλλά ίσως δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, διότι η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν κάνει πίσω από αυτό που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό. Και διάβασα στις σημερινές εφημερίδες για παράδειγμα, ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το προηγούμενο καθεστώς τώρα αλλάζουν. Για παράδειγμα, ένα σχέδιο νόμου πρόκειται να πάει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για τον 13ο μισθό των συνταξιούχων. Επίσης, θα υπάρχει αφορολόγητο ετήσιο € 12.000 ως φόρος όριο. Και επίσης, ο ακραίος φόρος που τέθηκε στα ακίνητα πρόκειται να καταργηθεί επίσης.
RT: Αν η Ελλάδα δεν λάβει το δάνειο γέφυρα που ζητά – ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την κυβέρνηση;
ΛΧ: Ουσιαστικά αυτό που θα συμβεί … είναι να υπάρξει μια καταγγελία βάσει του διεθνούς δικαίου της σύμβασης του δανείου. Και αν καταγγείλεις τη σύμβαση δανείου, όχι μονομερώς, βάσει του διεθνούς δικαίου, [Σύμβαση της Βιέννης για το δίκαιο των συνθηκών], το οποίο στα άρθρα 48 έως 51 οι 4: 50 αναμενόμενες περιπτώσεις όπου η διεθνής συμφωνία είναι άκυρη. Κάνεις αυτό, κρατάς τα € 26 δισεκατομμύρια που ζητούν και αν συνεχίσεις την ανάκαμψή σου με αυτόν τον τρόπο συν μια εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας τότε, επίσης, έχεις κεφάλαια. Οπότε, αυτό θα μας βγάλει τη χρονιά, αυτό είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης τους εαυτού μας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, αν πάνε όλα τόσο άσχημα.
Οι πολιτικές και όχι οι οικονομικές συνέπειες τρομάζουν την ΕΕ
Οι διαδηλωτές υπέρ της κυβέρνησης στην Πλατεία Συντάγματος πριν τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, απαίτησαν να μην γίνουν περισσότερες παραχωρήσεις, σημείωσε ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.
«Το ίδιο μήνυμα που ο πρωθυπουργός κ Τσίπρας είχε την Παρασκευή το βράδυ, όταν υπήρχε μια έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με πολλούς αριστερούς υπουργούς, λέγοντας ότι έχουμε ήδη κάνει αρκετές υποχωρήσεις σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να κρατήσουμε τις θέσεις μας αλλιώς θα φανεί σαν συνολική προδοσία του τι είπαμε στο εκλογικό σώμα πριν από τις εκλογές. Όταν μιλάμε για τις συμβάσεις παραχώρησης, είναι κυρίως τρία πράγματα: ότι δεν μιλάμε πλέον για τη διαγραφή του χρέους η οποία ήταν μία από τις υποσχέσεις αυτού του κόμματις στο εκλογικό σώμα. Το δεύτερο είναι ότι έχουν συμφωνήσει να δεχθούν το 70 τοις εκατό του μνημονίου που είναι το πακέτο λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα είδος συνέχισης της λιτότητας … «
«… Μόνο Φέτος πρέπει να επιστρέψουμε περίπου 22 δισεκατομμύρια € και σχεδόν 6-7 δις € από το ποσό αυτό είναι ο τόκος που πρέπει να επιστρέψουν. Έτσι, κάνοντας τουλάχιστον ένα υπόμνημα στην αποπληρωμή του χρέους είναι αρκετά χρήματα για να κρατήσουν την οικονομία ζωντανή για μερικούς μήνες ακόμη μέχρι να βρεθεί μια λύση. Να μην ξεχνάμε ότι η ίδια πολιτική εφαρμόστηκε ακόμη και στη Ρωσία, στην Αργεντινή, την Ισλανδία, τον Ισημερινό και υπήρχε πάντα μια θετική έκβαση για την οικονομία. Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα Δυτικά χρηματοοικονομικά κέντρα που απειλούν την Ελλάδα με διακοπή της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, υπάρχουν κάποια άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα που μπορεί να εμπιστευθεί», δήλωσε ο Χατζηστεφάνου.
Η κύρια ανησυχία για το Βερολίνο τώρα, παρατήρησε, είναι οι πολιτικές συνέπειες της ελληνικής διάσωσης στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
«Μπορεί να υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο, εάν οι άνθρωποι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η λιτότητα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση … Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το Βερολίνο αυτή τη στιγμή. Δεν φοβούνται τις οικονομικές συνέπειες. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή οικονομία, 2 τοις εκατό της ευρωζώνης. Φοβούνται τις πολιτικές  συνέπειες», είπε ο Χατζηστεφάνου στο RT.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου