Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Οι Τούρκοι μάς παίρνουν την ΑΟΖ κι εμείς κοιμόμαστε!!! [ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ]





Δείτε τους επίσημους τουρκικούς χάρτες


Με ύπουλα τεχνάσματα η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζοντας χάρτες με τους οποίους διαπραγματεύεται με τις γειτονικές χώρες την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ!....




Οι Τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου και το τουρκικό think tank «Bilgesam» δημοσίευσαν μελέτες του πλοιάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί σε σχέση με τις προτάσεις που πρέπει να κάνει η Άγκυρα αναφορικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ με τα γειτονικά της κράτη.


Στις μελέτες αυτές ο πλοίαρχος προτείνει μια εναλλακτική διαπραγμάτευση με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Λίβανο αλλά και το Ισραήλ αγνοώντας ουσιαστικά την ύπαρξη κράτους στο νησί της Κύπρου.
Ξεκινώντας από το σκεπτικό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γιαϊτσί προτείνει διμερείς διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες διαμοιράζοντας στην ουσία την ΑΟΖ και τα «φιλέτα» της Κύπρου.


Οι χάρτες, που δημοσιεύονται στον ιστότοπο geostrategy.gr, εκτιμάται ότι τυγχάνουν αποδοχής σημαντικού μέρους της στρατιωτικής αλλά και της πολιτικής ηγεσίας.



Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζονται οι θέσεις του Τούρκου καθηγητή Σερτάτς Χαμί Μπασερέν του πανεπιστημίου της Άγκυρας στην οποία προτείνει τη χάραξη ΑΟΖ χωρίς φυσικά να αποδίδει υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Με τον τρόπο αυτό αποκόβεται η σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου ενώ ο πλοίαρχος Γιαϊτσί επισημαίνει πως η Κύπρος παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7.



Στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται το σενάριο όπου η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος προβούν στην οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. τους απευθείας με την Τουρκία, παρακάμπτοντας την Κύπρο. Το «καρότο» της Τουρκίας είναι ότι οι γειτονικές χώρες θα κερδίσουν θαλάσσια έκταση 21.500, 4.600 και 3,957 τετραγωνικά χλμ αντίστοιχα.



Ο τρίτος χάρτης του Γαϊτσί, παρουσιάζει την πιθανή γραμμή (μαύρο) οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ. μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση υλοποίησης της, ολόκληρο το οικόπεδο 12 και μέρος των οικοπέδων 1, 7, 8, 9, 10 και 11 που ανήκουν στην Κυπριακή ∆ημοκρατία θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ισραήλ. Σημειώνεται πως η Τουρκία στο σχετικό χάρτη δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Αιγαίου, οπότε η γραμμή χαράσσεται από τα παράλια της Αλικαρνασσού.



Στο χάρτη Νο 4 παρουσιάζεται η μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδος-Λιβύης και η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Η πρόταση του Γιαϊτσί είναι ότι αν Τουρκία και Λιβύη διαπραγματευτούν με βάση τη δική τους μέση γραμμή, η Λιβύη θα αυξήσει κατά 62% την θαλάσσια περιοχή της. Σημειώνεται πως οι δύο χώρες προωθούν και στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα να αναλαμβάνει την ανασυγκρότηση του στρατού της Λιβύης.



Τέλος, ο Γιαϊτσί εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ. μεταξύ Ελλάδος-Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελέσει το πιο δυσμενές σενάριο για την Τουρκία, δεδομένου ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί απεικονίζεται στον χάρτη Νο 5. Επίσης για αποφυγή της κατάστασης αυτής προτείνει την μονομερή ανακήρυξη της Α.Ο.Ζ. από την Τουρκία όπως έγινε και στη Μαύρη Θάλασσα.


Απ' ότι φαίνεται η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για δύο βασικούς λόγους. Αρχικά η Άγκυρα αισθάνεται ότι έχει παραγκωνισθεί στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και το ίδιο το Κυπριακό και προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Επιπλέον, με την κατάσταση στη Συρία να είναι ρευστή αλλά και τη Δύση να εξετάζει όλα τα σενάρια για το Ιράν η Τουρκία θέλει να προάγει εαυτήν σαν ισορροπιστή και διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να μετριάσει ή και να καθυστερήσει την αμερικανική υποστήριξη στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου