Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ηττήθηκαν κατά κράτος «μεγάλοι» και βαριά ονόματα


 Δραματικές ανακατατάξεις στην Βουλή φέρνουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, με πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας να μένουν εκτός Βουλής. Ενώ μέχρι ώρας έχει καταγραφεί το 98% των εκλογικών κέντρων, Άννα  Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Παπουτσής, Πέτρος Ευθυμίου, Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Αλευράς, Παντελής Οικονόμου,  Μιλένα  Αποστολάκη, Τηλέμαχος Χυτήρης, μένουν εκτός Βουλής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 37, ο πρώτος λόγος δίνεται πλέον στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 
Σύμφωνα με το άρθρο 37, ο πρώτος λόγος δίνεται πλέον στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αντίθετα, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέππας, Μίμης Ανδρουλάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκλέγονται.
Οι εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου επέφεραν ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Τα υψηλά ποσοστά αποχής, που ξεπερνούν το 35% αλλά και τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Για πρώτη φορά η Βουλή θα απαρτίζεται από τουλάχιστον επτά κόμματα, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα.
Με καταμετρημένα σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα (ενσωμάτωση 98,24%), σύμφωνα με τη Singular Logic στη Βουλή μπαίνουν: η ΝΔ με 18,92 % και 108 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,75 % και 52 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 13,22 % και 41 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,58 % και 33 έδρες, το ΚΚΕ με 8,47 % και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,97 % και 21 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά με 6,10% και 19 έδρες. Ακολουθούν: Οικολόγοι – Πράσινοι 2,93 %, ΛΑΟΣ 2,90%,  και Δημοκρατική Συμμαχία 2,56%.


Βρείτε εδώ τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια
Όσον αφορά τους βουλευτές Επικρατείας, από τη ΝΔ εκλέγονται τρεις, δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έναν από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και τη ΔΗΜΑΡ.
Πιο συγκεκριμένα εκλέγονται οι εξής:
Από τη ΝΔ: Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Μανώλης Γλέζος και Θεανώ Φωτίου
Από το ΠΑΣΟΚ: Πύρρος Δήμας και Φώφη Γεννηματά
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες: Τέρενς Κουίκ και Μιχάλης Γιαννάκης
Από το ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης
Από τη Χρυσή Αυγή: Χρήστος Παππάς
και από τη ΔΗΜΑΡ: Σπύρος Λυκούδης.

Στην Περιφέρεια 
Οι βουλευτές που εκλέγονται στις περιφέρειες Λαρίσης και ΜαγνησίαςΔύο έδρες στη Νέα Δημοκρατία και από μία για τα υπόλοιπα κόμματα έδωσε η κάλπη στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας. Πρώτη ήρθε η ΝΔ με 21,09%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 14,27% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,13%.
Με καταμετρημένα 475 από τα συνολικά 509 τμήματα εκλέγονται:
Νέα Δημοκρατία: Μάξιμος Χαρακόπουλος (17.775), Χρήστος Κέλλας (10.627).
ΠΑΣΟΚ: Φίλιππος Σαχινίδης (10.302).
ΚΚΕ: Γιώργος Λαμπρούλης (9522)
ΣΥΡΙΖΑ: Ηρώ Διώτη (7096)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Χρήστος Ζώης (8404)
Δημοκρατική Αριστερά: Θωμάς Ψύρρας (1940)
Χρυσή Αυγή: Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (3895)
Χωρίς βουλευτή έμεινε το ΠΑΣΟΚ στο νομό Μαγνησίας όπου ήρθε τέταρτο, ενώ βουλευτή δεν βγάζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ παρ' όλο που είναι δεύτερο κόμμα. Πρώτη, βάσει των συνολικών αποτελεσμάτων, ήρθε η ΝΔ με 20,12%. Αναλυτικά οι έδρες κατανέμονται ως ακολούθως με καταμετρημένο το σύνολο των 342 εκλογικών τμημάτων:
Νέα Δημοκρατία: Θανάσης Νάκος (8781)
ΚΚΕ: Απόστολος Νάνος (4074)
Δημοκρατική Αριστερά :Παρίσης Μουτσινάς (1492)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Μαρίνα Χρυσοβελώνη (4376)
Χρυσή Αυγή: Παναγιώτης Ηλιόπουλος (3117).
Βουλευτές από 5 κόμματα στη Φθιώτιδα  Πεντακομματική εκπροσώπηση έβγαλε η κάλπη στη Φθιώτιδα, σε επίπεδο βουλευτών. Με καταμετρημένο το 92,68% (342/269 ε.τ.) εκλέγουν βουλευτή η Νέα Δημοκρατία τον Χρήστο Σταϊκούρα (11.631), το ΠΑΣΟΚ τον Νίκο Τσώνη (6589), ο ΣΥΡΙΖΑ τον Βασίλη Κυριακάκη (5691), η Χρυσή Αυγή τον Απόστολο Γκλέτσο (4623) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον Θ.Χειμάρα (2656).
Ένας αγροτοσυνδικαλιστής από την Καρδίτσα στη Βουλή Τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα του ΚΚΕ, τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κανέναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κλείνει η εκλογική διαδικασία στην Καρδίτσα. Πιο αναλυτικά, τις 3 από τις 5 έδρες καταλαμβάνει η ΝΔ με τους Κωνσταντίνο Τσιάρα, Ασημίνα Σκόνδρα και Σπύρο Ταλιαδούρο, μία έδρα παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Μιχαλάκη, ενώ την πέμπτη έδρα καταλαμβάνει το ΚΚΕ με τον Βαγγέλη Μπούτα ξανά στο Κοινοβούλιο. 
Οι βουλευτές που εκλέγονται στις Σέρρες Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα στο 99,38 στο νομό Σερρών, εκλέγονται:
Με τη ΝΔ τρεις βουλευτές. οι Μενέλαος Βλάχβεης (13.020), η Φωτεινή Αραμπατζή (9.806) και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (8.766).
Με το ΠΑΣΟΚ επανεκλέγεται ο πρώην υφυπουργός υγείας, Μάρκος Μπόλαρης (9.730).
Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρία Κόλια- Τσαρουχά (6735).
Με τη Χρυσή Αυγή ο Νικήτας Σιώης (2880)
Με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Φωτίου Ευάγγελος Φωτίου (1140).
Ποιοι εκλέγονται στους νομούς Ηρακλείου και ΛασιθίουΜε βάση και τα επίσημα αποτελέσματα στο 99,44% στο νομό Ηρακλείου, εκλέγονται:
Με τη ΝΔ τρεις βουλευτές: Μανώλης Κεφαλογιάννης (9.935), Μάξιμος Σενετάκης (4.304) και Γιώργος Δεικτάκης (4.017).
Με το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Βασίλης Κεγκέρογλου (1.547).
Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχάλης Κριτσωτάκης (9.059).
Με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Γιάννης Μιχαλογιαννάκης (9.101).
Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νότης Μαριάς (10.350).
Με το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντιχάκης (4.113).
Στο νομό Λασιθίου, με καταμετρημένο το 84,48%, προηγούνται αισθητά από τους συνυποψήφιους τους και επανεκλέγονται από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Καρχιμάκης (4.586) και από τη ΝΔ ο Γιάννης Πλακιωτάκης (3.161).
Οι βουλευτές του νομού Κοζάνης
Με καταμετρημένo τo σύνολο των εκλογικών τμημάτων ( 373 από τα 373) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,  η κατανομή των εδρών στα κόμματα έχει ως εξής:
Μία έδρα για τη ΝΔ στον βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη
Μια έδρα για το ΠΑΣΟΚ στον βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλο
Μία έδρα του ΚΚΕ στον βουλευτή Κώστα Σταμπολίδη
Μία έδρα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες  στη βουλευτή Ραχήλ Μακρή
Και μια έδρα για τη Δημοκρατική Αριστερά να «παίζεται» ανάμεσα στη βουλευτή Ντόρα Τσικαρδάνη και την Ελένη Γκέκα.

Οι πρώτες δηλώσεις Κάλεσμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» δήλωσε.
Για ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
"Δεν έχει νομιμοποίηση μια κυβέρνηση του παλαιού δικομματισμού" σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ένα κίνημα που ξεκίνησε μέσα από το διαδίκτυο έδωσε ελπίδα στον ελληνικό λαό, που θέλει να πάρει πίσω την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του κινήματος Πάνος Καμμένος.
Στην εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει σε μεταβατική φάση και θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ -είτε με οικουμενική είτε με κυβέρνηση εθνικής ενότητας- για να μην δημιουργηθεί πλειοψηφικό κόμμα αλλαγής προέβη η γγ. του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα.
Με απειλητικές δηλώσεις όπως «ερχόμαστε» και με τη ρήση του Καίσαρα «veni, vidi, vici» («ήλθα, είδα, νίκησα»), ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος χαιρέτισε την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά πάντων.
Το αποτέλεσμα της κάλπης ανατρέπει το δικομματικό σύστημα και αποτυπώνει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Η Ιωάννα Κοντούλη από τους Οικολόγους-Πράσινους δήλωσε τα εξής: «Οι πολίτες καταδίκασαν τα κόμματα που επέβαλαν το μνημόνιο και παράλληλα ανέδειξαν επικίνδυνες δυνάμεις που προσβάλλουν την ιστορία του τόπου και τις αρχές μας. Οι κερδισμένοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι προσδοκίες που καλλιέργησαν μπορούν να επιτευχθούν».
«Οι όποιες προσπάθειες του πολιτικού κόσμου πρέπει να κινούνται σε ένα πλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας για τη σωτηρία του τόπου», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης.
«Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ένα ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου και του "ναι σε όλα", είναι μια κραυγή οργής ενός λαού που έχει υπερβεί τις αντοχές του», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.
Με γραπτή ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατική Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει ότι το κόμμα της δεν πέτυχε το στόχο του που ήταν η είσοδος στη Βουλή.
Την ελπίδα να μπορέσουν οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν να κυβερνήσουν τη χώρα που κινδυνεύει εξέφρασε ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου