Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Tελεσίγραφο Τσίπρα σε Σαμαρά, Βενιζέλο


 Τη στήριξή του σε μία κυβέρνηση Αριστεράς με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη συνάντηση, παρουσίασε από τη Βουλή τους πέντε άξονες που το κόμμα του θέτει ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Μεταξύ αυτών είναι και η απόσυρση των δεσμεύσεών τους απέναντι στην τρόικα όσον αφορά το Μνημόνιο.
Πιο αναλυτικά, οι πέντε άξονες διαλόγου που έθεσε ο κ. Τσίπρας είναι:
1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
Νωρίτερα  χαρακτήρισε «ιστορική ευθύνη για την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα», τη διευρενητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, που παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η προσωπική ευθύνη είναι μεγάλη, ενώ αναφέρθηκε και στο μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα, που δίνει ο εκλογικός νόμος.
«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διευρευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κ.Τσίπρα.
«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Aριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή πέρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου