Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Τρίτη 11 Νοεμβρίου η προκαταβολή του τσεκ με λύση για συμψηφισμούς

Την προσεχή Τρίτη 11 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών τα χρήματα που αντιστοιχούν στην προκαταβολή (50%) της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο συμψηφισμός μέσω ΗΔΙΚΑ θα περιορίζεται σε ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου και όχι κοινοτικές ενισχύσεις.                                                                                                                                       
















Σύμφωνα με πληροφορίες ο συμψηφισμός μέσω ΗΔΙΚΑ θα περιορίζεται σε ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου και όχι κοινοτικές ενισχύσεις.
Το ρεπορτάζ του AgroNews λέει ότι οι σχετικές διαδικασίες από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν πάρει το δρόμο τους, ενώ από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς παρέχεται η διαβεβαίωση  πως όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα θέμα ρευστότητας αλλά αντίθετα η Επιτροπή Πιστώσεων της τράπεζας έχει λάβει σχετική μέριμνα ώστε το ποσό  ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που αντιστοιχεί στην προκαταβολή του τσεκ να είναι διαθέσιμο από τις 17 Αυγούστου.
Σημειωτέον ότι με βάση την πάγια τακτική που ακολουθείται για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, η τράπεζα δανειοδοτεί το δημόσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων και εν συνεχεία, δηλαδή μετά την εξόφληση των παραγωγών, γίνεται εκκαθάριση μεταξύ κράτους και κοινότητας (Τμήμα Εγγυήσεων) προκειμένου και η τράπεζα να πάρει πίσω τα χρήματά της.
Τα επόμενα 24ωρα υπογράφεται και η σύμβαση μεταξύ Δημοσίων και Τράπεζας Πειραιώς για τη διαχείριση του λογαριασμού ΕΛΕΓΕΠ (Ειδικός Λογαριασμός Εγγυήσεων Αγροτικών Προϊόντων) την επόμενη 5ετία. Διευκρινίζεται εδώ ότι η σύμβαση δεν θα μπορούσε να υπογραφεί νωρίτερα, καθώς στις 31 Οκτωβρίου έληγε η προθεσμία του διαγωνισμού για υποβολή προτάσεων από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων για τη διαχείριση του συγκεκριμένου λογαριασμού (ΕΛΕΓΕΠ).
Τέλος, οι πληροφορίες θέλουν το θέμα του συμψηφισμού απαιτήσεων αγροτών με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εν προκειμένω προς τον ΟΓΑ, να διευθετείται με μια «πολιτική δέσμευση» των εμπλεκομένων πλευρών που εκτονώνει την κατάσταση και ανοίγει το δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι ο συμψηφισμός μέσω του ΗΔΙΚΑ θα περιορίζεται σε απαιτήσεις αγροτών που προέρχονται από υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή ΦΠΑ, Ειδικό Φόρο Πετρελαίου, φόρο εισοδήματος κ.α. και δεν θα επεκτείνεται σε παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων, έτσι ώστε να αποφευχθούν και τυχόν τριβές με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές.
Δεν θα φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, λέει ο Κουκουλόπουλος
Εν τω μεταξύ, υποθέσεις εργασίας χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος τις αναφορές βουλευτών κομμάτων περί φορολόγησης των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ για τους συμψηφισμούς οφειλών από τον ΟΓΑ, επιμένει ότι οι όποιες παρακρατήσεις θα γίνουν από επιστροφές πετρελαίου και ΦΠΑ.
«Οι αγρότες θα φορολογούνται με 13% ανεξαρτήτως τεκμαρτού. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα φορολογηθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις όπως ειπώθηκε πρόσφατα στην εκπομπή σας από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να δοθεί στην αποκλιμάκωση της φορολογίας. Μέσω της αποκλιμάκωσης της φορολογίας μπορεί να υπάρξει αντίδωρο στο λαό για τις θυσίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια».
Αναφορά με ο θέμα των οφειλών προς τον ΟΓΑ σημείωσε: «Οι όποιες παρακρατήσεις από τον ΟΓΑ θα γίνουν από τις επιστροφές πετρελαίου και ΦΠΑ, ο ΟΓΑ θα κρατάει μια ετήσια εισφορά. Η προσπάθεια μας είναι να μην γίνουν παρακρατήσεις από τις ενισχύσεις, αυτό ζητάει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με σχετική τροπολογία». Πρόσθεσε δε πως «το μεγάλο μας στοίχημα είναι να κρατήσουμε όρθιο τον ΟΓΑ. Για αυτό κάνουμε μια αγωνιώδη και εργώδη προσπάθεια, να έχουμε έναν εύρωστο οργανισμό ασφάλισης για τους αγρότες , ώστε να πάμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στα 65 έτη από τα 67 που είναι σήμερα».
«Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται υποδείξεις από αργοπορημένους, ξεκούραστους και… λιποτάκτες». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, συμμετέχοντας στην πολιτική συζήτηση που έγινε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου