Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου: “Δεν επιστρέφουμε τα ΜΑΡΜΑΡΑ στην Ελλάδα!”

newego_LARGE_t_1101_54368584_type12713

Πληγή ανοιχτή θα παραμείνει …. Πληγή που δεν κλείνει! Τα μάρμαρα του Παρθενώνα! Μετά το αιχμηρό άρθρο του αρθρογράφου Τζόναθαν Τζόουνς, στην βρετανική Guardian υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των αναγνωστών του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απαντά δηλώνοντας τη σταθερή άρνησή του στις νέες προσπάθειες των Ελλήνων για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου: Δεν επιστρέφουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα
Το άρθρο του Τζόναθαν Τζόουνς που μιλά για ντροπή στον κόσμο της Τέχνης και για «φαρισαϊκή» στάση του Βρετανικού μουσείου απέναντι στους θησαυρούς της τέχνης που κατέχουν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των αναγνωστών του, όπως διαβάσαμε σε απογευματινής εφημερίδας άρθρο.
Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου πως η απόκτηση των διάσημων γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν νόμιμη και πως υπήρχε «μέγιστο δημόσιο όφελος» από την παραμονή τους στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτισμού.
Σχεδόν το ένα τρίτο των μαρμάρινων ανάγλυφων που κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα και άλλα κτίρια στην Ακρόπολη των Αθηνών, βρίσκονται στο Λονδίνο, ενώ περίπου ίσως αριθμός παραμένουν στην Ελλάδα, σημειώνει το δημοσιεύμα. Πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια. Επομένως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καλλιτεχνικής οντότητας και πόσο μάλλον αν επιστραφούν στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν» δήλωσε ευθαρσώς. Σύμφωνα με το άρθρο της London Evening Standard, το μουσείο βρίσκεται υπό επίθεση εδώ και δεκαετίες από την ελληνική κυβέρνηση, της οποίας οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των γλυπτών θα εκπροσωπηθούν πλέον από μια ομάδα δικηγόρων που περιλαμβάνει τους Τζέφρι Ρόμπερτσον και Αμάλ Αλαμουντίν.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει και τις εκκλήσεις της UNESCO, προς το Βρετανικό Μουσείο για τη συμμετοχή σε μια «διαδικασία διαμεσολάβησης» προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.
Μιλώντας όμως στους Times ο ΜακΓκρέγκορ δήλωσε πως το μουσείο ήταν «πάντα έτοιμο για οποιεσδήποτε συζητήσεις» αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει ως νόμιμους ιδιοκτήτες, γι’ αυτό και οι «συζητήσεις είναι δύσκολες». Τα γλυπτά δεν θα μπορούσαν να δανειστούν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτως ή άλλως για τον δανεισμό τους. «Αυτό είναι λυπηρό γιατί αυτά τα γλυπτά ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Η έκθεσή τους σε διαφορετικά μέρη είναι σημαντική». Τα εκθέματα δεν ανήκουν επισήμως στην Βρετανική κυβέρνηση αλλά στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, που είναι επιφορτισμένοι με την νομική υποχρέωση να παρέχουν το μέγιστο δημόσιο όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου