Στο όριο της φτώχειας ζουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, ενώ ολοένα και περισσότερα είναι τα ελληνόπουλα που δυσκολεύονται ακόμη και για ένα πιάτο φαγητό! Ένα στα 20 παιδιά στην Ελλάδα δηλώνουν ότι εξαιτίας της οικονομικής, στην οικογένειά τους λείπουν χρήματα για την αγορά φαγητού.
Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δόθηκε στην δημοσιότητα, στην Ελλάδα το 2014 ο ένας στους 5 εφήβους (21,3%) αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του έμεινε άνεργος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ενώ ποσοστό 8,2% αναφέρουν ότι λόγω της κρίσης χρειάστηκε να μετακομίσουν είτε σε διαφορετική περιοχή είτε μαζί με συγγενείς.
Σχετικά με τις αλλαγές που η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επιφέρει στην οικογενειακή ζωή των εφήβων τρεις στους δέκα μαθητές αναφέρουν ότι σταμάτησαν να πηγαίνουν ταξίδια και διακοπές (27,9%) και ότι η κρίση δημιούργησε εντάσεις και καυγάδες μέσα στην οικογένεια (27,3%).
Χαμηλό, αλλά άξιο προσοχής, ποσοστό των μαθητών (5,4%) αναφέρει ότι εξαιτίας της οικονομικής, στην οικογένειά τους λείπουν χρήματα για την αγορά φαγητού!
Διαχρονικά από το 2006 στο 2010 το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους είναι καλή μειώνεται από 66,5% σε 48,1% ενώ παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφεται μείωση στο ποσοστό των εφήβων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (από 69,0% σε 60,1%).
Η νέα έκθεση της UNICEF δείχνει ότι 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν βυθιστεί κάτω από το όριο της φτώχειας σε πιο εύπορες χώρες του κόσμου από το 2008, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε μια κατ 'εκτίμηση 76.500.000.
Επίσης: Σε 23 από τις 41 χώρες που αναλύθηκαν, η παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί από το 2008. Στην Ιρλανδία, την Κροατία, τη Λετονία, την Ελλάδα και την Ισλανδία, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50%...
Στην Ελλάδα το 2014, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών για οικογένειες με παιδιά βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998 – χάνοντας 14 χρόνια εισοδήματος.
Η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία έχασαν μια δεκαετία εισοδήματος, η Ισλανδία 9 χρόνια και η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία έχασαν 8.
Στη χώρα μας τo πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της Ομοτ. Καθηγήτριας Α. Κοκκέβη. Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 243 σχολικές μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου