Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Reuters: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που εξετάζει η ευρωζώνη για την Ελλάδα

Reuters: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που εξετάζει η ευρωζώνη για την Ελλάδα

Τρεις επιλογές για το πως θα μεταβεί η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή, εξετάζουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Οι- υπό εξέταση- τρεις επιλογές σχετίζονται με την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που προοριζόταν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναφέρει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή, τα εναπομείναντα κεφάλαια θα επιστραφούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η Ελλάδα θα αιτηθεί την συμμετοχή της στην ενισχυμένη γραμμή πίστωσης του διάδοχο μηχανισμού, του ΕSM με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL).
Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, και στους υπουργούς της ευρωζώνης να αυξήσουν το μέγεθος της πιστωτικής γραμμής άνω των 11 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα θέσουν ξεκάθαρους κανόνες για την διάθεση των κεφαλαίων ακόμα και αν δεν γίνει χρήση τους.
Για να λάβει όμως την δυνατότητα ECCL η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο «μνημόνιο». Θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά, αναφέρει το πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι τα προηγούμενα μνημόνια περιείχαν σκληρά μέτρα λιτότητας που είχαν θέσει οι δανειστές και είχαν εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως μέσο παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας.
Μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα απαιτούσε τουλάχιστον 5 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ενώ οι όροι της θα προέβλεπαν ακύρωση της δυνατότητας της πιστωτικής γραμμής σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχαινε τους στόχους. Τότε η Αθήνα θα έπρεπε να αιτηθεί για ένα νέο πλήρες μνημόνιο.
Η δεύτερη επιλογή θα απαιτούσε λιγότερο χρόνο, περίπου τρεις εβδομάδες. Με βάση αυτό το σενάριο, η διαθεσιμότητα των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα επεκταθεί πέραν του 2014 και η σχετική σύμβαση θα τροποποιηθεί ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την αποπληρωμή χρέους.
Τα κεφάλαια θα αποτελέσουν ένα χρηματοπιστωτικό μαξιλάρι για την Ελλάδα αλλά με «ταβάνι» τα 11 δισ. ευρώ. Το EFSF θα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογά του έναντι μετρητών εάν η Αθήνα επιτύχει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει η ανάγκη υπογραφής ενός νέου μνημονίου.
Επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου
Η τρίτη επιλογή είναι η επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου από 6 έως 15 μήνες και θα χρειαστεί διάστημα 2-3 εβδομάδων για να λάβει επίσημη έγκριση. Αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα ώστε να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να λάβει τα 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης η οποία υπάρχει κίνδυνος να χαθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούν τότε να συμφωνήσουν σε αλλαγή του σκοπού χρήσης των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, αφού πρώτα επιστρέψουν στο EFSF στα τέλη του έτους, στη βάση της χρονικής επέκτασης του μνημονίου κατά ένα έτος.
Η επιστροφή των κεφαλαίων στο EFSF θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας. Ο ρόλος και ο βαθμός εμπλοκής του ΔΝΤ θα έπρεπε να αποφασιστεί αλλά ταυτόχρονα θα ήταν εφικτό το πρόγραμμα να μην ονομαστεί «μνημόνιο» αλλά «επιστολή προθέσεων».
Αυτή όμως η επιλογή θα έφερε το «στίγμα» ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου