Μια νέα υπηρεσία της NASA που ακούει στο όνομα Spot the Station μας ειδοποιεί όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, περνάει πάνω από το σπίτι μας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία Spot the Station της NASA, με έδρα το Κέντρο Ελέγχου της υπηρεσίας στο Χιούστον και να λαμβάνουν ενημερώσεις σε κάθε «ευκαιρία καλής παρατήρησης» του ISS.
Η εν λόγω υπηρεσία υπολογίζει τις ευκαιρίες θέασης για 4.600 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα λαμβάνουν email λίγες ώρες πριν την επόμενη «καλή ευκαιρία» παρατήρησης του σταθμού η οποία προσδιορίζεται από τη θέση του σταθμού στον ουράνιο θόλο (πρέπει να είναι ψηλά), από την ώρα της ημέρας (πρέπει να είναι βράδυ) και τη διάρκεια παραμονής του στο ορατό σημείο.
Το Spot the Station αναφέρει την ώρα διέλευσης, το ύψος του σταθμού σε μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει κανείς να κοιτάξει, ενώ οι «καλές ευκαιρίες» υπολογίζεται ότι θα παρουσιάζονται από μία-δύο φορές την εβδομάδα μέχρι μία-δύο φορές το μήνα.
Ο σταθμός είναι εύκολα ορατός λίγη ώρα πριν από τη δύση του ηλίου, ή πριν το ξημέρωμα, όταν το φως του ήλιου ανακλάται στους ηλιακούς συλλέκτες του και τον κάνει να ξεχωρίζει στο σκοτεινό ουρανό.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε το 1998.
Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων (198,6 έως 215,6 μίλια).
Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.744 χαω (17.240 μαω), συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές τη μέρα, έχει μήκος 109 μέτρα και πλάτος 73. Ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τη Γη σε 90 λεπτά, κινούμενος σε μια τροχιά που σχηματίζει γωνία 51,6 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο του Ισημερινού.
Ο ISS αποτελεί κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA (ΗΠΑ), RKA (Ρωσίας), JAXA (Ιαπωνίας), CSA (Καναδά) και ESA (Ευρώπης).
Επισκεφθείτε την υπηρεσία Spot the Station!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου