Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τη διαδικασία του κατεπείγοντος


ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΣΥΡΙΖΑ

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για τα μέτρα. Αφορμή αποτέλεσε η διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία θα συζητηθεί και ψηφισθεί το νομοσχέδιο.

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Αιτιολογώντας την απόφαση, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν ώστε η χώρα να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία: «Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης ... Με λίγα λόγια, η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
Εντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών «μεγάλο θράσος» και χαρακτήρισε την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας».
«Εισηγείστε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Καταργείτε το κοινοβούλιο. Κουρελιάζετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβάλετε στη χώρα μια αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πάτε με αυτές τις διαδικασίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο κοινοβούλιο σε περίοδο Δημοκρατίας. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωράτε σε άνομες πράξεις» πρόσθεσε.
Η παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων στα έδρανα της ΝΔ, ενώ από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. «Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε, οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.
Βολές για τη διαδικασία του κατεπείγοντας εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, επισημαίνοντας ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε επαίσχυντα τα άρθρα και σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το νομοσχέδιο και έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει το κόμμα του και ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».
Τελικά, οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ψήφισαν «ναι» για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πάντως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπέζας αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου