Οταν οι ΗΠΑ θέλουν να μιλήσουν με την Ευρώπη για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ποιόν παίρνουν στο τηλέφωνο είχε διερωτηθεί κάποτε ο Χένρυ Κίσινγκερ για να στηλιτεύσει με χιούμορ την πολυφωνία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πλέον η δημοσιοποίηση των τηλεφωνικών κλήσεων
σε στιγμές κρίσης του αμερικανού Υπ. Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ δίνει απαντήσεις στον «γρίφο». Οι Αμερικανοί όταν θέλουν να συζητήσουν για την Ευρώπη καλούν πρώτα την ΕΚΤ και έπειτα το.... ΔΝΤ.
Ο οικονομολόγος Ζαν Πισανί - Φερί έχει ανακαλύψει την απάντηση στον γρίφο του Χένρι Κίσινγκερ «Οταν θέλω να μιλήσω στην Ευρώπη, ποιον αριθμό καλώ», εξετάζοντας την ατζέντα και τις τηλεφωνικές καταχωρήσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Μεταξύ του Ιανουαρίου 2010 αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση, και του Ιουνίου 2012, τον τελευταίο μήνα για τους οποίους αποκαλύφθηκαν οι καταχωρήσεις, ο Γκάιτνερ είχε 114 συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και της διαδόχου του, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και των αναπληρωτών τους.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο είχε επίσης 58 επικοινωνίες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, αρχικά με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και με τον Μάριο Ντράγκι, από τον Νοέμβριο του 2011. Στην συνέχεια έρχονται οι υπουργοί οικονομικών των κρατών της ΕΕ, 36 επαφές με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 32 με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών (τρεις πέρασαν από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), 19 με τον -εκτός ευρωζώνης- Βρετανό υπουργό και μία σειρά τηλεφωνικών κλήσεων σε ομολόγους του στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ακόμη, ο Γκάιτνερ μίλησε 12 φορές στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν και μία φορά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εμφανιζόταν στις καταχωρήσεις με προσωνύμιο «Mr.Euro».
«Ο Mr. Euro είναι πρώτα από όλα ο πρόεδρος της ΕΚΤ», έγραψε στο ιστολόγιό του ο Πισανί - Φέρι. Σημείωσε ότι το ημερολόγιο του Γκάιτνερ δεν εξειδίκευε τα θέματα των συναντήσεων και των τηλεφωνικών συνομιλιών και συνεπώς ότι δεν είναι σίγουρο ότι όλες ή περισσότερες επαφές εστιάζονταν στην κρίση της ευρωζώνης.
Παρόλα αυτά, δίνοντας τον βαθμό της ανησυχίας των ΗΠΑ για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία από την ευρωκρίση, «τί άλλο θα μπορούσαν να αφορούν 58 κλήσεις μέσα σε 30 μήνες ανάμεσα στον Τίμοθι Γκάιτνερ και τους προέδρους της ΕΚΤ;», διερωτάται.
Ο Πισανί - Φέρι παρέβαλε τρία συμπεράσματα για τις καταχωρήσεις του Γκάιτνερ:
αποκάλυψαν την έκταση της εμπλοκής των ΗΠΑ στις προσπάθειες λύσης της κρίσης στην ευρωζώνη, με συνολικά 168 επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου
η ΕΚΤ βρίσκεται στην κορυφή όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, μακράν μπροστά από την Κομισιόν και το Eurogroup
στην Ευρώπη έγιναν οι περισσότερες επικοινωνίες με τον Γερμανό και τους Γάλλους υπουργούς Οικονομικών σε σχέση με την Κομισιόν ή τον επικεφαλής του Eurogroup.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου