Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Φυτό μεγαλώνει με μπαταρίες, λογισμικό και ήλιο

Ένα πρωτότυπο φυτό που απευθύνεται σε ερασιτέχνες κηπουρούς ανέπτυξε ο σχεδιαστής Mattias Lepp.
Το «Click and Grow» αποτελείται από ένα γλαστράκι που περιέχει λογισμικό, αισθητήρες, μπαταρίες, μια αντλία, ένα μικρό δοχείο με νερό, σπόρους και θρεπτικά συστατικά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 13 γλαστράκια με διαφορετικά λουλούδια και φυτά, ενώ η γκάμα συνεχώς διευρύνεται.
Μεγάλο ενδιαφέρον προσελκύουν τα γλαστράκια με τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά (βασιλικός, θυμάρι, τομάτες, καυτερές πιπεριές κλπ).
Όπως επισημαίνει ο εφευρέτης του «Click and Grow», το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να βάλει μπαταρίες στο γλαστράκι, να ρίξει νερό και να τοποθετήσει το φυτό σε ηλιόλουστο σημείο.
Όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα, χάρη στους αισθητήρες και το λογισμικό.
Η ιδέα για το «Click and Grow» γεννήθηκε πριν τρία χρόνια, όταν ο Lepp διάβασε ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει θερμοκήπια στο διάστημα.
Έτσι ξεκίνησε να συνδυάζει την τεχνολογία με την κηπουρική στην αυλή του σπιτιού του στην Εσθονία, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει φυτά με μηδενική ή ελάχιστη φροντίδα κάτω από δύσκολες κλιματικές συνθήκες.
Έπειτα από αλλεπάλληλες δοκιμές και προσπάθειες τους κρύους μήνες του χειμώνα, ο Lepp κατάφερε τελικά να αναπτύξει το μαγικό γλαστράκι και να παράγει ντομάτες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αρχή είχε γίνει. Ο Lepp έστησε γρήγορα την επιχείρησή του και μέσα σε ένα χρόνο άρχισε να διαθέτει στην αγορά τα γλαστράκια «Click and Grow».
Μεταξύ άλλων το «Click and Grow» αναμένεται να μειώσει τα απορρίμματα από τα πλαστικά δοχεία στα οποία είναι τοποθετημένα τα φυτά όταν τα αγοράζουμε από το φυτώριο, καθώς η γλάστρα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ενώ το μόνο που χρειάζεται να αντικαταστήσουμε είναι οι σπόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου