Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Νέα Ιμια στήνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο

ceb5cf81cebdcf84cebfceb3ceb1cebd2Το «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της χώρας φέρεται να επιδιώκει η …








Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες.
Το μήνυμα που διαβιβάσθηκε από την Τουρκία προς την Κύπρο, ως «συνταγή αποκλιμάκωσης», συνίσταται σε μια κίνηση ένθεν και ένθεν, που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται να έθεσε υπόψη και των Ηνωμένων Εθνών η Άγκυρα (και διά του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου), είναι να «παγώσει» τις έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά που θα ολοκληρωθεί ό,τι υπάρχει σε εξέλιξη από την ENI-KOGAS και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα νέος γύρος αδειοδότησης.
Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από Τουρκία και κατεχόμενα, είναι η εγκατάσταση πλατφορμών.
Απερρίφθη η πρόταση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ
Πρόταση πέντε σημείων υπέβαλε στις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ , Έσπεν Άϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πρόταση προβλέπει:
-Πρώτο, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.
Δεύτερο, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.
Τρίτο, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.
Πέμπτο, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην ΄Αγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές.
Από την ελληνοκυπριακή με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο Άϊντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.
[olympia.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου