Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥΣ! Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ...!

ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥΣ! Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ...!

To επίσημο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου (στην αγγλική γλώσσα) δόθηκε στην δημοσιότητα και έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον αφού πέραν από την διακήρυξη για τις ΑΟΖ των τριών κρατών, έχει εκτενέστατη αναφορά στο σύστημα ασφάλειας που προκρίνουν οι τρεις χώρες για την Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Kαι μια σημαντική λεπτομέρεια: Το κείμενο μιλά για "τριμερή συνεταιρισμό" ("trilateral partnership") και την δημιουργία μηχανισμού σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των τριών χωρών για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων ("We commit to mobilize all our capabilities in order to effectively promote our common interests and values. In this framework, we have established the tripartite consultation mechanism, which met today at the highest political level with a view to working towards unleashing the full potential of our region to the benefit of the peoples of our three countries and of the whole region").

Είναι πολύ σημαντικότερο και πολύ βαθύτερο από μία απλή διακήρυξη αρχών, έστω με αναφορές στην ΑΟΖ και στην ανάγκη η Τουρκία να συνετιστεί, αν τελικά υλοποιηθεί το παρόν κείμενο.

Ουσιαστικά δίνει την εικόνα μιας συμμαχίας σε πολιτικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των τριών χωρών, κάτι ανάλογο με αυτό που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των βαλκανικών χωρών πριν την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων το 1912 και οδήγησαν στην απελευθέρωση από τον ισλαμικό-οθωμανικό ζυγό των Βαλκανίων.

Μπορεί να μην αναφέρεται άμεσα σε αμυντική συνεργασία, αλλά ουσιαστικά αυτό αφορά όταν κάνει ανάφορά στην χρήση "όλων των δυνατοτήτων των τριών χωρών για την επίτευξη των κοινών στόχων τους" ("We commit to mobilize all our capabilities in order to effectively promote our common interests and values").

Η φωτό είναι από την συμμετοχή ελληνιών ειδικών δυνάμεων στην άσκηση "Bright Star" στην Αίγυπτο και θεωρούμε ότι είναι προφητική της στενής στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών

Mια συμμαχία που σίγουρα έχει τις ευλογίες της Μόσχας, η οποία έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον κυβέρνηση του αλ Σίσι (χαρακτηριστική η φωτό που δημοσίευσε το defencenet.gr με την μεταστάθμευση αεροσκαφών-τάνκερ της ρωσικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Καΐρου), σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά από το Ισραήλ (αν και η αναφορά σε μη διαχωρισμό "καλών" και "κακών" τρομοκρατών αφορά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ) και οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχουν "κρύες" σχέσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση αυτή την εποχή, κι αυτές έχουν συμφέρον από το να υπάρχει ένα σοβαρό αντίβατο στην Τουρκία, η οποία έχει εξελιχθεί στον μεγάλο αντίπαλο των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου