Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς UAV έμεινε ο τουρκικός Στρατός - Εγκλωβισμένα στο Ισραήλ τα Heron




«Στον αέρα» τίναξε η τουρκοϊσραηλινή κρίση το πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης, στοχοποίησης και παρατήρησης με τα ισραηλινής κατασκευής UAV Heron στο οποίο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν στηρίξει πολλά για παρατήρηση και στοχοποίηση τόσο κατά του ΡΚΚ όσο και και κατά ελληνικών στόχων στο Αιγαίο.Με πολλαπλά αρνητικές συνέπειες όπως θα δούμε στις επιχειρησιακές ικανότητές τους στο Κουρδιστάν, αλλά και αδυναμία συλλογής πληροφοριών στο Αιγαίο και τον Έβρο, όπου είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από το 2010 τα Heron.
Όπως αναφέρουν ασφαλείας πηγές από το Ισραήλ, τα περισσότερα ή όλα από τα έξι τουρκικά UAV που είχαν παραδοθεί (σε σύνολο δέκα παραγγελιών συνολικής αξίας 180 εκατ. Ευρώ) είχαν επιστρέψει στο Ισραήλ για τεχνικό έλεγχο κα επισκευή μετά από σιερά τεχνικών προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί από τους Τούρκους, τα οποία προβλήματα οι Ισραηλινοί τα αποδίδουν στην κακή χρήση που τους έκαναν οι Τούρκοι.
Μάλιστα ενώ αρχικά πιστευόταν ότι είχαν παραδοθεί και τα δέκα συστήματα νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά δεν είχε ολοκληρωθεί η παράδοση τους μέχρι το επεισόδιο στο Mavi Marmara, αλλά έχουν μείνει τέσσερα συστήματα που δεν παραδόθηκαν.
Σε αυτά προστέθηκαν και αυτά που επιστράφηκαν από την Τουρκία. Δηλαδή όλα ή τα περισσότερα Heron είναι εγκλωβισμένα στο Ισραήλ και είναι άγνωστο πότε θα επιστραφούν στην Τουρκία!
Τα Heron μετά την παραλαβή τους από την Τουρκία είχαν παρουσιάσει σειρά τεχνικών προβλημάτων, ενώ ο μικρός αριθμός Τούρκων τεχνικών που είχε εκπαιδευτεί στην συντήρηση και η μάλλον ελλιπής επιχειρησιακή εκπαίδευση του τουρκικού Στρατού, είχε αρνητικά αποτελέσματα στην χρήση του, παρά το γεγονός ότι το σύστημα συλλέγει εξαιρετικής ποιότητας στοιχεία από ύψος πτήσης 35 χιλιάδων πόδών (12 χιλιόμετρα) και παραμένει σε περιπολία 52 ώρες με μέγιση ταχύτητα τα 207 χιλιόμετρα την ώρα.
Πέρσι μετά την αιματηρή επίθεση του ΡΚΚ στο Σέμντινλι αναζητήθηκαν οι λόγοι γιατί δεν είχε υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση από τα UAV. Οπότε αποκαλύφθηκε ότι τα αεροσκάφη  δεν έγινε δυνατόν να πετάξουν λόγω της αποχώρησης από την Τουρκία των Ισραηλινών μηχανικών των κατασκευαστικών εταιριών των Israel Aerospace Industries και  Elbit Systems εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων με το Ισραήλ λόγω του επεισοδίου του Μαϊου.
Η ισραηλινή κυβέρνηση μετά την επίθεση στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», έδωσε εντολή σε όλο το προσωπικό που δούλευε για την επιχειρησιακή αξιοποίηση (εκπαίδευση, οδηγίες συντήρησης κλπ)των Heron στην βάση στο Μπάτμαν, να επιστέψει επικαλούμενο κινδύνους για την ασφάλειά του.

Έτσι ενώ ο τότε υπουργός Άμυνας Βεγκντί Γκιονούλ σε ανακοίνωση του προς τους δημοσιογράφους μετά την αναχώρηση των Ισραηλινών, είχε πει : «Τα Heron πάει 6 μήνες που ήρθαν. Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε. Τα στελέχη μας μπορούνε να τα χρησιμοποιήσουνε»,  Τούρκος στρατιωτικός όμως μιλώντας στις 15 Ιουνίου στο Defence News χωρίς να δώσει το όνομα του, είχε δηλώσει : «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούνε να πετάξουν τα Heron. Και δεν υπάρχει πληροφορία για το πότε θα μπορούνε να τα πετάξουνε".
Όταν τα Heron ήρθαν στην Τουρκία υπήρξαν εξα αρχής πολλά προβλήματα στην επιχειρησιακή αξιοποίησή τους.Εντέλει 6 αεροσκάφη παραδόθηκαν στην Τουρκία στις αρχές του 2009 και τα υπόλοιπα 4 αναμενόταν να παραδοθούν από το Ισραήλ μέχρι τον Ιούλιο.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος χθες σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφου σχετικά με τις τουρκο-ισραηλινές αμυντικές συμφωνίες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε για τα Heron ότι «Αυτοί (σ.σ. οι Ισρηαλινοί) δεν ήταν πιστοί στην τήρηση των μεταξύ μας συμφωνιών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Το Ισραήλ δεν επέστρεψε τα αεροχήματα που είχαν σταλεί στα εργοστάσιά του για συντήρηση κι επιδιορθώσεις»!
Τα Heron ήταν η δεύτερη μεγάλη αγορά UAV της Τουρκίας από το Ισραήλ, καθώς προηγήθηκαν τα Harpy, τα αντιραντάρ UAV. Tο διάστημα 2001-2004 παραδόθηκαν 108 UAV Harpy, τη διετία 2005-2006 παραδόθηκαν 48 UAV Harpy 2 και το 2009 – 2010 παραδόθηκαν 10 UAV "Heron".
H απουσία των Heron από το τουρκικό οπλοστάσιο (κανένα δεν είναι επιχειρησιακό σήμερα διαβεβαιώνουν οι Ισραηλινοί) έχει καθοριστικές αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο Ιράκ κατά του ΡΚΚ, καθώς όλος ο σχεδιασμός του τουρκικού Στρατού έχει ανατραπεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου