Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Βαρύ πλήγμα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το αυτοεμπάργκο με Ισραήλ



Σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αν υλοποιήσουν την απόφαση "παγώματος" των αγορών αμυντικού υλικού από το Ισραήλ. Μπορεί τα ανοιχτά προγράμματα του Ισραήλ προς την Τουρκία να ανέρχονται άμεσα στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ καθώς τα μεγάλα προγράμματα όπως ο ακσυγχρονισμός των Μ60, των F-4E και η προμήθεια των UAV Harpy-Heron, έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η υποστήριξη και η διαθεσιμότητα τους εκαρτάται από το Ισραήλ.

Ποια είναι αυτά τα προγράμματα:

-Ηλεκτρονικός εξοπλισμός για τα τέσσερα νέα Β-737 MESA. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής υποστήριξης από την ισραηλινή εταιρία IAI-Elta. Το σύστημα αυτό αποτελείται από μια σειρά ECM και ESM.  Aξία προγράμματος χαμηλή, κάπου 25 εκ $, αλλά αν επεκτεινόταν θα μπορούσε να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

-Εκσυγχρονισμός των 4 ελικοπτέρων Σικόρσκι της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK). Με κύριο ανάδοχο την ΤΑΙ και υπεργολάβο την ισραηλινή Elbit. Η ισρηαλινή εταιρεία ολοκλήρωσε το λογισμικό ακι διάφορες εργασίες στο ελικόπτερο και περιμένει να πληρωθεί.  .

-Το ένα πρόγραμμα αφορά την προμήθεια ατρακτιδίου αναγνώρισης στα μαχητικά αεροπλάνα F-4 και F-16 με κύριο ανάδοχο την ASELSAN και εταίρο την ισραηλινή εταιρία Elbit-IAI. To μερίδιο του Ισραήλ σε αυτό το σχέδιο είναι 180 εκ.$ από τα 300 συνολικά.

-Γραμμή υποστήριξης των εκσυγχρονισμένων Μ60 Sabra.

-Υποστήριξη των F-4 2020 Terminator.

H Tουρκία αιτήθηκε την αγορά αντιαρματικών όπλων και του πυραυλικού συστήματιος Barak-8, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να τα δώσει. Τουρκική εταιρία που μετείχε στον εκσυγχρονισμό των Μ60 ζήτησε να κατασκευάσει την θωράκιση της ΙΜΙ, αλλά οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν.

 Ισραηλινός αμυντικός αξιωματούχος δήλωσε πως "Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν θα είναι όπως παλιά. Για αυτό προσέχουμε πολύ το τι θα πουλήσουμε". O λόγος είναι ότι αντιγράφουν οτιδήποτε και μετά το λανσάρουν ως δικό τους!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου