Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μέτρα - σοκ φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές




Βατερλό της κυβέρνησης απετέλεσε η προσπάθεια πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα των στόχων της οικονομικής πολιτικής, όπως προκύπτει από τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί τόσο για την πρόθεση συγκεκριμένων υπουργών να προωθήσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, όσο και για το εάν η ΚΟ θα τα υπερψηφίσει. Παράλληλα, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει σε συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές.

Με δεδομένες τις απειλές των δανειστών και πρώτα από όλα των Γερμανών για μη εκταμίευση της έκτης δόσης, αν η Ελλάδα δεν εμφανιστεί απολύτως συνεπής με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά και για έξοδο της χώρας από το ευρώ -συζήτηση που έγινε ακόμα και στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου- η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν στην προσπάθεια πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης. Προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο κ. Βενιζέλος σε συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου και που είχε οδηγήσει την τρόικα σε αποχώρηση. Και κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις, η κυβέρνηση αναδιπλώνεται και υιοθετεί ότι ζήτησε η τρόικα που είχε... εκδιωχθεί!

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επέστρεψε σε πολιτικές που η ίδια είχε απορρίψει το προηγούμενο διάστημα, ικανοποιώντας συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες -τους φαρμακοποιούς και τους δικηγόρους- ή αρνούμενη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, φοβούμενη το πολιτικό κόστος και υπολογίζοντας τις πελατειακές σχέσεις. Έτσι, όμως, πέραν του ότι έχασε πολύτιμο χρόνο και σπατάλησε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, επέτρεψε στους θιγόμενους να ελπίζουν ότι με αντιδράσεις μπορεί να πετύχουν και πάλι θετικά γι’ αυτούς αποτελέσματα.

Φόβοι για την ΚΟ και τους υπουργούς…Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ανησυχούν για την «τύχη» που θα έχουν τα μέτρα αυτά στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αν δηλαδή θα υπερψηφιστούν ή με την καταψήφιση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου η κυβέρνηση θα απωλέσει τη δεδηλωμένη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται αν οι υπουργοί που έως τώρα κωλυσιεργούσαν θα μπορέσουν να δράσουν αποφασιστικά και γρήγορα.

…Και για κοινωνικές αντιδράσειςΕξ ίσου μεγάλοι, αν όχι μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι για τις κοινωνικές αντιδράσεις, στις οποίες, μάλιστα, πρωτοστατούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση είναι ότι οι κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος δεν θα έχουν προηγούμενο, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο, ενώ όπως όλα δείχνουν για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Πολιτικές εξελίξεις ενόψειΕν των μεταξύ πληθαίνουν τα στελέχη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος που εκτιμούν πως ο Γιώργος Παπανδρέου πολύ δύσκολα θα αποφύγει τις πολιτικές εξελίξεις, είτε επιδιώκοντας εκ νέου συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, είτε -το πιθανότερο- προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου