Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεργασία με Αρμενία και PKK η αντίδραση του Ισραήλ στις απειλές της Τουρκίας




Στην επιλογή και στην διαμόρφωση των μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ κατά της Τουρκίας φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση του Ισραήλ αφού σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη του ισραηλινού ΥΠΕΞ Lieberman για αυτό το λόγο. Όπως αναφέρουν οι Ισραηλινές πηγές το ΥΠΕΞ της χώρας προσανατολίζεται στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για του ισραηλινούς βετεράνους πολέμου να μην επισκεφτούν την Τουρκία.

Η δεύτερη κίνηση θα είναι η συνεργασία με την Αρμενία και πιο συγκεκριμένα η συνεργασία του ισραηλινού λόμπι με το αρμενικό στην Αμερική ώστε και οι δύο πλευρές να κινηθούν κατά των τουρκικών θέσεων στο Κογκρέσο. Για το σκοπό αυτό ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του αρμενικού λόμπι στην Αμερική κατά την επικείμενη επίσκεψη του.

Στα ίδια πλαίσια σοβαρό ζήτημα για την Τουρκία ια δημιουργούσε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από το Ισραήλ και η συνδρομή αυτού για την περεταίρω διεθνοποίηση του ζητήματος. Επιπλέον το Ισραήλ θα μπορούσε να υποστηρίξει τις θέσεις της Αρμενίας έναντι της Τουρκίας για το ζήτημα του ελέγχου του όρους Αραράτ.

Πηγές στο Ισραήλ αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους του PKK στην Ευρώπη με στόχο την αύξηση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε κάθε πιθανό τομέα. Μία από τις πιθανότητες είναι η κουρδική οργάνωση να ζητήσει την στρατιωτική βοήθεια του Ισραήλ όπως εκπαίδευση και οπλισμό.

Τέλος η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο της αξιοποίησης των ισραηλινών διπλωματών σε ολόκληρο τον κόσμο για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης όσον αφορά την τουρκική καταπίεση επί των μειονοτήτων της Τουρκίας. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές η θέση της Τουρκίας στην διεθνή σκηνή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική καθότι η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα με το ΝΑΤΟ την Ελλάδα, την Συρία και το Ιράν.

Όπως δήλωσε ο Lieberman «θα αποδείξουμε στο Ερντογάν ότι το να δημιουργεί προβλήματα με το Ισραήλ δεν πρόκειται να του αποδώσει κάτι θετικό». Συμπληρώνοντας ο Lieberman είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να μας αντιμετωπίζει με σεβασμό και ευπρέπεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου