Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Από μια κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο



Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα αναλώνουμε το χρόνο μας για το αν ο Βενιζέλος ως άλλος Μεταξάς είπε το ΟΧΙ στους τροικανούς, στην Ανατολική Μεσόγειο συμβαίνουν γεγονότα που ίσως μας επηρεάσουν περισσότερο από το οικονομικό πρόβλημα.
Η υπόθεση με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο που θέλουν να ξεκινήσουν Κύπρος και Ισραήλ, ο ρόλος των Αμερικανών που είναι διφορούμενος και ύποπτος, η στάση της Ελλάδας αλλά και η άμεση απειλή της Τουρκίας ότι μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είναι γεγονότα που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.
Τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή και να γίνουν κακά για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Προς το παρόν έχουμε τα εξής δεδομένα:
  • Κύπρος και Ισραήλ έχουν συμφωνήσει να κάνουν γεωτρήσεις τον Οκτώβριο. Η Αθήνα στηρίζει τις συμφωνίες αυτές.
  • Οι ΗΠΑ έχουν εκφραστεί θετικά για την παραπάνω κίνηση προφανώς πιεζόμενες από το εβραϊκό λόμπι. Όμως από την άλλη είναι εκπεφρασμένη και η στήριξη που δίνουν οι Αμερικανοί εδώ και χρόνια στην Άγκυρα και δε θα ήθελαν να τους χαλάσουν το χατίρι. Βέβαια, το να βρεθούν κοιτάσματα φυσικού αερίου θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να ξεφύγουν από το αέριο της Ρωσίας ενώ και η Ευρώπη θα έχει μια ακόμη πηγή αερίου εκτός από το ρωσικό και το αζέρικο.
  • Η πλευρά της Ρωσίας εκφράστηκε κι αυτή θετική αφού δε θέλει να χάσει ούτε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ούτε να χάσει τη θέση της στις εξελίξεις στο Αιγαίο.
  • Η Τουρκία από την πλευρά της απειλεί ακόμη και με χρησιμοποίηση στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να αποτρέψει τις γεωτρήσεις. Απειλή με σκηνικό πολέμου που θα μπορούσε να στήσει ο στόλος της στο Αιγαίο.
  • Την ίδια στιγμή, η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής για την επίθεση Ισραηλινών στο τουρκικό πλοίο Μαρμαράς που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Οι διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ κρέμονται σε μια κλωστή, άλλωστε έχει ζητηθεί από τον ισραηλινό πρέσβη να αποχωρήσει από την Τουρκία και οι διπλωματικές σχέσεις υποβιβάζονται σε επίπεδο γραμματέα.
  • Η Αθήνα στέλνει από την Κυριακή στο Ισραήλ τον υπουργό Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, να υπογράψει συμφωνίες για αγορά πολεμικού υλικού. Θα γίνει δεκτός όμως και από τον Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια του Ισραήλ να μπει στο μάτι της Τουρκίας. Η Ελλάδα, προφανώς καλυμμένη πίσω από τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίξουν τις γεωτρήσεις και τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ, επιχειρεί άνοιγμα στην τελευταία.
Οι πολιτικοστρατιωτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο κρέμονται σε μια κλωστή καθώς θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν η Τουρκία θα το τραβήξει όσο πάει το σκοινί, θα πάει κόντρα τις εντολές της Ουάσιγκτον και θα επιχειρήσει να στήσει σκηνικό έντασης για να αποτρέψει τις κυπριακές γεωτρήσεις.
Θα έχει ενδιαφέρον επίσης να δούμε πόσο οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πάνε κόντρα στην παραδοσιακή σύμμαχο Τουρκία ή θα αδειάσουν για ακόμη μια φορά Ελλάδα και Κύπρο.
Κι όλα αυτά ενώ ξεκινά νέος γύρος συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.
Γι’ αυτό λέμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Και θα πρέπει να προσέξει πολύ η κυβέρνηση τι κινήσεις θα κάνει διότι τα εθνικά θέματα είναι πιο επικίνδυνα από τα οικονομικά. Κι αν κάνει τις γκάφες που κάνει στην οικονομία… καήκαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου