Μεγαλώνει καθημερινά το πακέτο των μέτρων και από 11,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 έγινε 18 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας τα δύο επιπλέον χρόνια της επιμήκυνσης ως το 2016.
Χρονιά κόλασης θα είναι το 2013, καθώς το πακέτο είναι «εμπροσθοβαρές» και αφαιρεί από
εισοδήματα -μισθούς, συντάξεις και επιδόματα- περίπου 9,2 δισ. ευρώ.
Χθες έλαβε χώρα μια σειρά από συσκέψεις (που προσπάθησαν να δραματοποιήσουν οι συμμετέχοντες υπουργοί...) με την τρόικα, στις οποίες παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Η τρόικα επιμένει στις απολύσεις των 15.000 εργαζομένων από το Δημόσιο, ενώ ακόμα συνεχίζει να μην παίρνει στα σοβαρά τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο. ...
Επιμένει να ζητά πλήρη «εξάρθρωση» της αγοράς εργασίας, με κατάργηση τριετιών, μειώσεις αποζημιώσεων απόλυσης (κάποιες με αναδρομικό χαρακτήρα), νέο κατώτατο μισθό χωρίς επιδόματα, αλλά και άμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά επικεντρώνονται -κατά τις πληροφορίες- στη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων, στην «αντικατάσταση» των ωριμάνσεων (τριετίες) στους μισθούς και τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού.
Η τρόικα θεωρεί προαπαιτούμενα την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (με αναδρομική ισχύ από τα φετινά εισοδήματα) και την υιοθέτηση όλων των εργασιακών παρεμβάσεων που είδαμε τον περασμένο Αύγουστο στο περίφημο e-mail που απέρριπταν τότε τα υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας.
Αξιοπερίεργο είναι ότι, ενώ το πρόγραμμα πάει σε τετραετία 2013-2016, το επόμενο έτος θα είναι χρονιά κολάσεως για τον ελληνικό λαό. Αντί η τετραετία να δώσει ανάσα στους χειμαζόμενους Ελληνες, το πρόγραμμα γίνεται κατά ανεξήγητο τρόπο σκληρότερο το 2013. Τον πρώτο χρόνο λαμβάνονται μέτρα 9,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή και τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους καθηλώνουν την Ελλάδα, που μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης.
Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας πηγάζουν από τις αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού και ειδικά από τη «μαύρη τρύπα» ύψους 1 δισ. ευρώ, που προέκυψε από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προ τους ιδιώτες.
Το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ εμφανίστηκε ξαφνικά στις συζητήσεις, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι για να καλυφθεί το κενό δεν αποφεύγονται τελικά τα έκτακτα μέτρα για το 2012, όπως η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η επίσπευση των φορολογικών μέτρων.
Πριν από την εκταμίευση της δόσης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου, πρέπει να έχουν ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη, ως το 2016, και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα αποτελέσουν το βασικό «μενού» των επόμενων συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική συμφωνίας ως τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και της Παρασκευής.
Σημειώνεται επίσης ότι εάν δοθεί η επιμήκυνση το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδενικό το 2013, ενώ προσδιορίζεται σε 1,5% του ΑΕΠ το 2014, σε 3% του ΑΕΠ το 2015 και σε 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου