Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μπαίνει στο παιχνίδι για την ΕΒΖ ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης


 Την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη γνωστοποίησε στο περιθώριο της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

O ομογενής επιχειρηματίας αποκάλυψε το ενδιαφέρον του στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη.O ομογενής επιχειρηματίας αποκάλυψε το ενδιαφέρον του στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη.
Το ενδιαφέρον του ομογενούς επιχειρηματία, εφόσον βεβαίως αποδειχτεί σοβαρό, αλλάζει τα δεδομένα στο παιχνίδι για την βορειοελλαδίτικη βιομηχανία για την οποία μέχρι πρόσφατα ως βασικοί διεκδικητές πρόβαλαν η Polski Cukier και η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό για την ΕΒΖ (ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος) εκπνέει τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.
Ο κ. Σαββίδης, άφησε, να εννοηθεί ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς και εκείνες στο χώρο της ενέργειας.
Τόνισε ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με Ρώσους επιχειρηματίες, που συνολικά διαθέτουν κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ για να έρθουν στην Ελλάδα. «Οι Ρώσοι θέλουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα ρωσικά κεφάλαια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ομογενής επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης του ομίλου επιχειρήσεων Agrocom στον έλεγχο του οποίου βρίσκεται η Donskoy Tabak, η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας. Ακόμη, διετέλεσε βουλευτής, για δύο θητείες, στη ρωσική Δούμα, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν,  και υπήρξε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ροστόφ.


Οι υπόλοιποι -πιθανοί- «μνηστήρες»
Όσον αφορά τους υπόλοιπους επίδοξους διεκδικητές της ΕΒΖ, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επανεμφάνιση της Polski Cukier. Όπως έχει γράψει το Agronews,  η πολωνική εταιρεία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ελληνική εισηγμένη και το ζητούμενο είναι αν θα ανεβάσει την προσφορά των 40 εκατ. ευρώ (συν τα δάνεια) που είχε καταθέσει στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Πολύ πιθανή θεωρείται επίσης η συμμετοχή της Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία αν και, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία –παρότι ήταν στη short list των τελικών διεκδικητών- δεν είχε προσκομίσει εγγυητική επιστολή στον προηγούμενο διαγωνισμό. Παράλληλα, πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής- κάνουν λόγο για ενδιαφέρον αμερικανικού fund.
Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει μια νέα απόπειρα των Βούλγαρων της Litex, όπως επίσης και το φημολογούμενο ενδιαφέρον της 3E (που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΕΒΖ).
Πολύ δύσκολα, επίσης, θα μπουν στο παιχνίδι οι Γερμανοί της Nordzucker και της Sudzucker. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότερες οι εταιρείες  δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα από παραγωγικής άποψης και ο βασικός λόγος που έκαναν την εμφάνισή τους στον πρώτο διαγωνισμό ήταν για να αντλήσουν έγκυρη και από «πρώτο χέρι» πληροφόρηση για την ελληνική αγορά ζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου