Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ανασχηματισμός, αλλά και... εκλογικά σενάρια!



Τα νέα αιτήματα της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις, που πέφτουν στο τραπέζι την ύστατη στιγμή, δοκιμάζουν περαιτέρω την κυβερνητική συνοχή, ενδυναμώνουν τα εκλογικά σενάρια και καθιστούν αναπόφευκτο τον ανασχηματισμό, εφόσον βεβαίως ψηφιστούν τα μέτρα.

Η στάση της τρόικας προκαλεί ερωτηματικά για το τι ακριβώς επιδιώκουν οι δανειστές, αφού ουσιαστικά δυσκολεύουν τον πρωθυπουργό να μεταβεί με «κλεισμένα» τα μέτρα, συμφωνηθέντα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Ήδη, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν ειδοποιήθηκαν χθες για σύσκεψη των αρχηγών σήμερα και ουδείς μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα γίνει αύριο ή τελικά ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να μεταβεί μεθαύριο στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και ακολούθως στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., χωρίς να έχει συμφωνήσει με τους αρχηγούς.

Αναγκαζόμενος, δηλαδή, να πάρει πάνω του όλο το παιχνίδι και τις κρίσιμες αποφάσεις, κάτι που προφανώς δεν επιθυμεί, αφού ενδέχεται να τον δυσκολέψει στην ψήφιση των μέτρων.

Η προσθήκη του εργασιακού πακέτου, αλλά και των απολύσεων στο δημόσιο, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων. Πολύ περισσότερο που η συνεχής αποσταθεροποίηση στο ΠΑΣΟΚ, εντείνει την πολιτική ρευστότητα και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπου μοναδική σταθερά παραμένει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης που - με τις διαφωνίες που εκφράζει - έχει το ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα, γι’ αυτό ίσως και βάλλεται τόσο σκληρά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική αυτή ρευστότητα εντείνει τα σενάρια της πρόωρης κάλπης, ιδίως αν ένα από τα κόμματα που συμμετέχει στην κυβέρνηση ψηφίσει τα μέτρα του 2012-13 (έως το 2016 με την επιμήκυνση που στην κυβέρνηση θεωρούν αναγκαία), αλλά αρνηθεί το εργασιακό πακέτο. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφιση εν συνόλω, διαφορετικά θα προσφύγει σε κάλπες. Το ίδιο θα πράξει σε περίπτωση που ένα κόμμα, π.χ. το ΠΑΣΟΚ, αρνηθεί να ψηφίσει τελικά τα μέτρα, κάτι βεβαίως που θα σημάνει και το τέλος της κυβέρνησης, πιθανόν και χρεοκοπία.

Εισηγούνται εκλογικό αιφνιδιασμό

Ήδη, «γαλάζια» στελέχη εισηγούνται στον Αντ. Σαμαρά εκλογικό αιφνιδιασμό αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων και την επίτευξη της επιμήκυνσης με ταυτόχρονη εκταμίευση της δόσης, ώστε η νέα κυβέρνηση να μηδενίσει το κοντέρ και με νωπή εντολή να επιχειρήσει το πολύ δύσκολο εγχείρημα της υλοποίησης των μέτρων και της επίτευξης ανάπτυξης.

Αλλαγές υπουργών

 Επίσης ότι μετά τη συμφωνία και την εκταμίευση της δόσης, την επιμήκυνση και την ψήφιση των μέτρων, ο πρωθυπουργός αλλάζει υπουργούς, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα δομής, λειτουργίας και συνοχής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μάλιστα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα προανήγγειλε ότι «δεν υπάρχει μονιμότητα στις υπουργικές θέσεις». Υπέρ του ανασχηματισμού τάχθηκε με συνέντευξή του στην Real news και ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός. Το θέμα λαμβάνει όμως άλλες διαστάσεις καθώς υπέρ του ανασχηματισμού τάσσεται με συνέντευξή του σήμερα στο Real.gr ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης, δηλαδή, θέτει και επισήμως το θέμα των κυβερνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου