Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κάτω από την πραγματική της αξία η διεθνής αγορά βαμβακιού


 

Υπό το βάρος της νέας σοδειάς βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής αγορά με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια διορθωτική τάση, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή του βαμβακιού στο βόρειο ημισφαίριο.
Τα προηγούμενα επίπεδα των 75 έως 78 σεντς ανά λίμπρα που σημειώθηκαν  στα τέλη Αυγούστου μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ευνόησαν τις προπωλήσεις της φετινής παραγωγής.
Ωστόσο η πρόσφατη διόρθωση των τιμών στα επίπεδα των 70-71 σεντς ανά λίμπρα έχουν περιορίσει την δραστηριότητα στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς δικαιολογούν τιμές μεταξύ των 74,7 έως και 76,5 σεντς ανά λίμπρα, τιμή που θεωρείται ικανοποιητική και από τις ενώσεις των αμερικανών παραγωγών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Υπ. Γεωργίας, η παραγωγή βαμβακιού αναμένεται να μειωθεί κατά 300.000 δέματα, ενώ ισόποση αναμένεται η  μείωση και στις εξαγωγές.

Αυτή τη στιγμή η διεθνής αγορά δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση, με αποτέλεσμα να ισχυροποιούνται οι επιδράσεις της συγκομιδής σε αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές. Όπως και στη χώρα μας, στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η συγκομιδή από τις πιο πρώιμες περιοχές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας βρίσκεται στο στάδιο της αποφύλλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου