Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η ανάγκη για προϊόν σπάει το μέτωπο των εκκοκκιστών



Τη δυναμική που υπάρχει για ακόμα πιο υψηλές τιμές δείχνουν οι πρώτες ανακοινώσεις των εκκοκκιστηρίων, τα οποία, έστω και καθυστερημένα, ξεκίνησαν να ενημερώνουν για τα τιμολόγια παραλαβής βάμβακος.
 Όπως ήταν αναμενόμενο, η κορύφωση της συγκομιδής στις μεγάλες βαμβακοπαραγωγές περιοχές, πίεσε τους εκκοκκιστές να ανακοινώσουν τιμές σπάζοντας έτσι τη «συμφωνία κυρίων», η οποία έλεγε ότι… παραλαμβάνουμε χωρίς να τιμολογούμε και κράτησε για αρκετές εβδομάδες.

Πρώτα άνοιξαν τα «χαρτιά» τους τα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας, με το βαμβάκι να κατοχυρώνει τα 43 λεπτά παραδοτέο στο εργοστάσιο και να «βλέπει» για ψηλότερα, υποκινούμενο σ’ αυτή τη φάση από την προσπάθεια των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προβροχικό, καθώς οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας κάνουν λόγο για βροχές και καταιγίδες μετά την Τρίτη 9 Οκτωβρίου.
Γρήγορα, οι εκτιμήσεις για ακόμα καλύτερες τιμές επιβεβαιώθηκαν από την πληρωμή στα 40+5 λεπτά το κιλό παραδοτέο που έδωσε το εκκοκκιστήριο Μίχα στην Ομάδα Παραγωγών βαμβακιού που έχει συσταθεί στα Βάγια Βοιωτίας.
Σιγοντάρουν οι υψηλές τιμές των δημητριακών
Την πεποίθηση τους πως οι τιμές του βαμβακιού θα πιάσουν σύντομα τα 80 σεντς ανά λίμπρα διατυπώνουν οι διεθνείς αναλυτές, συμβουλεύοντας τους παραγωγούς να «οπλιστούν» με υπομονή. Πρόσφατα ο Ντον Σάρλεϋ, καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, υποστήριξε πως η τρέχουσα παραγωγή είναι πολύ πιθανό να πωληθεί σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, καθώς θα φουντώνει ο ανταγωνισμός μεταξύ των εαρινών για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού εκτιμάται πως θα παραμείνουν υψηλές μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη. Έτσι εκτιμάται πως και το βαμβάκι θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να μπορέσει να συμμετέχει «επί ίσοις όροις» στον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των εαρινών καλλιεργειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου