Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ανοιξαν πάλι οι πόρτες της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα! - Θετική εξέλιξη αλλά...



του Γιάννη Πετρίδη
Την επαναφορά του waiver, ήτοι της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, «ξεκλειδώνει» η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Kάτι που είχε "παγώsει" από τον Φεβρουάριο του 2015, μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και είχε καταγγελθεί ως "μπαμπεσιά" από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα σε συνέντευξή του.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, η επαναφορά του waiver θα αποφασιστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου.
 
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντικαταστήσουν μέρος των χρημάτων που δανείζονται από τον (υψηλού κόστους) έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), με την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και να ωφεληθούν από τη διαφορά του επιτοκίου.
 
«Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν όφελος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από το χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις επανέλθει το waiver και 300 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο Reuters.
 
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ απέσυρε το waiver στις αρχές του 2015 με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να υποχρεωθούν να καταφύγουν στον ακριβότερο ELA για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Η επαναφορά του waiver θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από τον ELA κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.
 
Στο τέλος Απριλίου οι τράπεζες είχαν δανειστεί από τον ELA 66,88 δισ. ευρώ.
 
Η εξέλιξη μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι τράπεζες επιστρέφουν στην "κανονικότητα" και σίγουρα αποτελεί προάγγελο άρσης των capital controls. Πότε; Αν υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η λήψη απόφασης που θέτει εκτός περιορισμού κεφαλαιακών ελέγχων τις νέες καταθέσεις, όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από την Ελλάδα.
 
Ολα αυτά θα φανεί στην πράξη κατά πόσο μπορούν να αποδώσουν σε μια οικονομία που είναι ημιθανή (επιεικώς...) και σε ένα φορολογικό περιβάλλον όπου η μοναδική επένδυση με προοπτικές που μπορεί να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι να ανοίξει ένα γραφείο για επενδύσεις στο... εξωτερικό!
 
Την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου, διασφαλίζει η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμούν παράγοντες της ευρωζώνης.
Περιγράφοντας το παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. «Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο.
Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ, ή των διμερών δανείων με τις χώρες της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τα αδιάθετα κεφάλαια (περί τα 20 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.
Εξάλλου, στελέχη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018.
Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα spreads, ανέφεραν. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.
Τέλος, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι τόσο δύσκολα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
 Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου