Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τουρκία χάνει ή κερδίζει σε Αιγαίο και Μεσόγειο;




Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα τελευταία γεγονότα, με μια σειρά λογικών παρατηρήσεων και συμπερασμάτων, όχι με τις γνώσεις ενός στρατηγικού αναλυτή αλλά ενός απλού παρατηρητή.

Η ιστορία ξεκινάει όταν μερικά χρόνια πίσω το Ισραήλ ξεκινάει έρευνες στην θάλασσα του για την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Από ότι φαίνεται τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ώστε αποφασίζεται να γίνουν και γεωτρήσεις.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να οριοθετηθεί η ΑΟΖ του κάθε κράτους με το οποίο συνορεύει το Ισραήλ.

Παράλληλα εκείνη την εποχή η συμμαχία Τουρκίας Ισραήλ είναι στα ντουζένια της και τίποτα δεν προμηνύει τι θα επακολουθήσει.

Μάλιστα το Ισραήλ τα τσεπώνει κανονικά από την Τουρκία αφού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της σε πολεμικό υλικό και τεχνολογία.

Η Τουρκία με την εισβολή του 74 και την δημιουργία του ψευδοκράτους στην Κύπρο έχει ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή.

Λογικό λοιπόν είναι η Τουρκία ως στενή σύμμαχος του Ισραήλ να αναμένει ότι το τελευταίο στις διαδικασίες οριοθετήσεις της ΑΟΖ με την Κύπρο θα λάβει υπόψη τις Τουρκικές επιδιώξεις.

Αντί όμως για αυτό το Ισραήλ απευθύνεται μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία γράφοντας στα παλιά του παπούτσια το ψευδοκράτος και την Τουρκία.

Μέχρι τότε η Τουρκία με την επιρροή της σε Αίγυπτο, Λιβύη, Λίβανο έχει καταφέρει να παγώσει το θέμα της ΑΟΖ μέχρι που το Ισραήλ σπάει το εμπάργκο.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ανακοινώνονται και σχέδια μεταφοράς του αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Μάλιστα αν δεν κάνω λάθος ένα Ιταλικό ωκεανογραφικό σκάφος κάνει μετρήσεις στην λεκάνη της Μεσογείου για να καταγράψει τα βάθη από όπου θα περάσει ο αγωγός.

Δηλαδή το Ισραήλ αναγνωρίζει γειτνίαση Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ προκαλώντας εγκεφαλικό στην Άγκυρα που βλέπει να μην αναγνωρίζονται οι αξιώσεις της στην περιοχή του Καστελόριζου.

Εκεί λοιπόν που ο Νταβούτογλου οραματίζεται οθωμανικά πασαλίκια που κάνει συστάσεις στην Κίνα δίνει συμβουλές στην Γερμανία αντιλαμβάνεται ότι κάτι τρέχει στη αυλή του.

Φαίνεται ότι ο Κίσσινγκερ της Τουρκικής διπλωματίας δεν είχε διαβλέψει ότι το Ισραήλ αφού τους είχε μαδήσει οικονομικά επέλεξε να συνεταιριστεί με Έλληνες και Κύπριους.
Τότε η Τουρκία ξυπνάει και ανακαλύπτει την καταπίεση των Παλαιστινίων της Γάζας.

Συμπτωματικά βέβαια η Γάζα έχει μέτωπο στην Θάλασσα και άρα σε περίπτωση δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους υφαλοκρηπίδα άρα νομικά μπορεί να μπλοκαρισθεί η Ισραηλινοκυπριακή ΑΟΖ που ήδη έχει ανακηρυχθεί και τρέχουν τα πράγματα.

Η Τουρκία προσπαθώντας να μετρήσει αντιδράσεις οργανώνει και έναν «απελευθερωτικό στόλο» από πλοιάρια που φέρνουν την Τουρκική σημαία και τον στέλνει για την Γάζα.

Το Ισραήλ βέβαια γνωρίζοντας τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά καθαρίζει καμιά δεκαριά για παραδειγματισμό δίνοντας το στίγμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Πέρα από το διπλωματικό φτύσιμο της Τουρκίας έρχεται και το στρατιωτικό.

Παράλληλα παρά την σύλληψη Οτσαλάν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Κούρδων ανταρτών αυξάνονται εντυπωσιακά, ενώ στο Βόρειο Ιράκ υπάρχει στην ουσία ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος με πρωτεύουσα το Αρμπιλ πρόπλασμα πιθανόν ενός ενιαίου Κουρδιστάν.

Στρίμωγμα της Τουρκίας και στο κρισιμότερο για αυτήν θέμα.

Αν οι παραπάνω υποθέσεις είναι πραγματικές τότε μιλάμε για τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές ανατροπές στην περιοχή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι εξελίξεις αποτελούν μεγάλες διπλωματικές ήττες της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει όχι μόνο διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά γιατί κινδυνεύει να απολέσει όλες τις ιμπεριαλιστικές της επιδιώξεις στην Μεσόγειο από το 74 και μετά.

Και επειδή πρέπει να είναι και αποτελεσματική πρέπει να πάει κατευθείαν στο ψητό που είναι το σταμάτημα των Αμερικανοισραηλινών γεωτρήσεων ανοικτά της Κύπρου.

Ο Ερντογάν ανακοινώνει εντονότερη παρουσία του Τούρκικου στόλου στην περιοχή πιθανόν για το μπλοκάρισμα του γεωτρύπανου που θα κατευθύνεται στις περιοχές ερευνών.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των εμπλεκομένων πλευρών και οι παρενέργειες της κόντρας σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Και κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις:

1) Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου για τα εθνικά θέματα προκύπτει από τον αριθμό και την ένταση των σχολίων και καλό είναι κόμματα και πολιτικοί να το λάβουν υπόψη τους.

2) Νάσερ, Χουσείν, Καντάφι, όλοι προσπάθησαν να το παίξουν επικεφαλής των Αράβων.
Που κατέληξαν;

3) Προσωπικά θεωρώ απλή κοινή λογική το Ισραήλ να μην θέλει μια οικονομική ενδυνάμωση της Τουρκίας που θα την καταστήσει πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη και να προτιμήσει να μοιράσει τα κέρδη με Ελληνες και Κύπριους που δεν πρόκειται ποτέ να το απειλήσουν.

4) Θεωρίες ότι είναι στημένο το σκηνικό μεταξύ Ισραήλ Τουρκίας Αμερικής για να δημιουργήσουν έναν ελεγχόμενο αρχηγό των Αράβων (την Τουρκία) δεν τις θεωρώ πιθανές.
Οι κουβέντες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ είναι πολύ σοβαρές για να είναι ένα απλό πολιτικό θέατρο.
Απλά οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μπορούν μέσα από το Κουρδικό να διαχειρισθούν την Τουρκία και για αυτό τα σπάνε χωρίς φόβο.

5) Μια συμμαχία Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και να χτιστεί στέρεα με αμοιβαίο όφελος.
Όπως δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί με την περίφημη φιλοαραβική πολιτική έτσι και τώρα δεν πρέπει να ανακαλύψουμε ξαφνικά την συμμαχία με το Ισραήλ δια πάσα νόσον και ασθένεια.
Με ενοχλεί ότι ακόμα και τώρα το Ισραήλ μιλάει για την Αρμενική γενοκτονία για την καταπίεση ων κουρδικών πληθυσμών αλλά δεν αποδοκιμάζει την Τουρκική εισβολή του 74.

6) Αποδεικνύεται το εθνικό πολιτικό εκτόπισμα και μεγαλείο του αείμνηστου Παπαδόπουλου και όσων των στήριξαν στο όχι.

7) Με τέτοιες αλλαγές στην γεωπολιτική γειτονιά μας μπορούμε να φανταστούμε τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε αν είχαμε ένα σοβαρό και οργανωμένο κράτος και δεν είμαστε χρεοκοπημένοι.

8) Παραμένουμε στην ποιο κρίσιμη περιοχή του πλανήτη στο μωσαϊκό της Μεσογείου και χρειαζόμαστε πολιτική ηγεσία με όραμα και εθνοκεντρισμό για να το εκμεταλλευτούμε.

9) Εάν ο Ερντογάν είναι το αγκάθι για τους Δυτικούς με την δημοφιλία που απολαμβάνει δεν μπορεί να ηττηθεί εκλογικά.
Μόνο μια στρατιωτική ήττα μπορεί να τον κλονίσει στην συνείδηση των Τούρκων.

10) Μην υποτιμάμε ποτέ την αλαζονεία, αμετροέπεια, ματαιοδοξία λαών και ηγετών.
Πάντα από αυτούς τους λόγους χάνουν τα φαβορί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου