Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σκόπελοι στον δρόμο για την προκαταβολή





ImageΜε το θέμα της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για Σχέδια Βελτίωσης να έχει κλείσει, αυτό που απασχολεί τώρα τους υποψήφιους επενδυτές είναι το πώς θα μπορέσουν να λάβουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την προκαταβολή που ισούται με το 50% της ενίσχυσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, στις προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να καλύψει το σύνολο του αιτούμενου ποσού, που φθάνει τα 660 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας κονδύλια από άλλα ανενεργά προγράμματα, αφού τα Σχέδια Βελτίωσης είχαν προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όποτε αξιολογείται θετικά ένας φάκελος, δηλαδή περνάει τη «βάση», θα μπορεί να παίρνει και έγκριση, χωρίς να χρειάζεται να αξιολογηθεί πρώτα το σύνολο των φακέλων. Ενδεχομένως, λοιπόν, να έχουμε εγκρίσεις από τώρα, εφόσον για τους αγελαδοτρόφους και τους καπνοπαραγωγούς ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου η υποβολή των έντυπων φακέλων.
Έτσι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουν να γίνουν οι πρώτες πληρωμές προκαταβολών, αν όχι ο μεγαλύτερος όγκος, αλλά με μία προϋπόθεση: Οι δικαιούχοι θα έχουν εξασφαλίσει την δική τους συμμετοχή. Αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους, για τον καθένα από τους οποίους υπάρχει και ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί:
Α) Έκδοση εγγυητικής επιταγής από τράπεζα, πράγμα που είναι ιδιαίτερο δύσκολο να εξασφαλιστεί στις μέρες μας, αφού πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι ήδη χρεωμένες.
Β) Εγγυοδοτικό δάνειο από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ),
το οποίο όμως δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί, πράγμα που αναμένεται να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο.
Γ) Εξοφλητικό τιμολόγιο από αντιπρόσωπο γεωργικών μηχανημάτων ή άλλου εξοπλισμού, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα χρήματα, όπως γινόταν παλιότερα. Αυτή η επιλογή έχει, επίσης, γίνει σχεδόν αδύνατη, αφού χρειάζεται – στις μέρες μας – να έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αγρότη και εταιρείας, για να μπορέσει να εκδοθεί ένα τέτοιο παραστατικό, τη στιγμή μάλιστα που και οι ίδιες οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, συνολικά έχουν οριστικοποιηθεί ηλεκτρονικά 7.700 αιτήσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη ύψους 660 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου