Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τύμπανα πολέμου



  • Με θερμό επεισόδιο απειλεί η Άγκυρα αν αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
  • Θα αντέξει το τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ;
Σκηνικό μεγάλης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με άμεσες επιπτώσεις και παρενέργειες και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στήνει μεθοδικά τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία.

Μάλιστα σ' αυτό το πλαίσιο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και επεισόδιο τύπου Υμίων!

Καθότι η Τουρκία έχει απλώσει μια «βεντάλια» προκλήσεων, προς το Ισραήλ, την Κύπρο και εμμέσως και την Ελλάδα, με αφορμή την έναρξη γεωτρήσεων από αμερικάνική εταιρεία και με τη συνδρομή του Ισραήλ στο λεγόμενο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ από 1ης Οκτωβρίου.

Σχετικά με τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ (βλ. σχετικά ρεπορτάζ στη σελ. 22), είναι σαφές πως η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης στην ευρύτερη περιοχή και του ηγέτη του ισλαμικού κόσμου, μετά μάλιστα και την κατάρρευση των καθεστώτων σε Αίγυπτο και Λιβύη και τη μεγάλη κρίση στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά το συνολικότερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Τουρκία, προφανώς και στο πλαίσιο του γενικότερου «τσαμπουκά» που πουλά, έχει απειλήσει με συγκεκριμένες αντιδράσεις χωρίς να αποκλείει και πολεμικές σε περίπτωση που η Κύπρος ασκώντας τα δικαιώματά της προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της για την άντληση υδρογονανθράκων.

Έτσι έχει ντε φάκτο δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο» Αθήνας - Λευκωσίας και Τελ Αβίβ, κάτι που επίσης έχει εξοργίσει την Άγκυρα.

Η προχθεσινή δήλωση στη Βουλή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ότι τυχόν πολεμική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου θα θεωρηθεί πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδας, δείχνει ότι οι εξελίξεις σ' αυτό το κρίσιμο μέτωπο έχουν λάβει ακόμα και οριακή μορφή.

Βέβαια μέχρι τώρα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται στη λογική του κατευνασμού της Άγκυρας, ενώ όλοι πρέπει να θυμούνται τη στάση της τότε κυβέρνησης Σημίτη στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

Ενώ η εγκατάλειψη του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου έχει σαφώς δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη στάση –τελικά– της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση η άρνηση μέχρι σήμερα της κυβέρνησης Παπανδρέου να προβεί σε ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, ακριβώς λόγω των σφοδρών τουρκικών αντιδράσεων σχετικά με την ΑΟΖ του Καστελλόριζου...

Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι:

- Η δήλωση Πάγκαλου έγινε σε συνεννόηση τόσο με τον υπουργό Άμυνας όσο και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ γίνεται σχεδιασμός για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

- Η Άγκυρα, εκτός της... απαγόρευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της, έχει εκφράσει δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά και για την κατασκευή της τάφρου στον Έβρο (σχετικά έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»).

Να μπλοκάρετε τις γεωτρήσεις!

Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου (με τον οποίο θα συναντηθεί σε λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), του ζήτησε:

• Να παρέμβει η Ελλάδα προκειμένου να αναβληθεί η έναρξη των γεωτρήσεων της Κύπρου στην περιοχή που... ενοχλεί την Άγκυρα!

Μέσα σ' αυτό το άκρως επικίνδυνο σκηνικό που διαμορφώνει η Τουρκία έχει μεγάλη σημασία η στάση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας με δηλώσεις του επιμένει ότι οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά και μέσα στην προθεσμία που έχει ανακοινωθεί.

Παράλληλα έχει καλέσει την Εθνική Φρουρά να είναι σε ετοιμότητα, για να προστατεύσει την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία.

Βέβαια ο Δημ. Χριστόφιας είναι αποδυναμωμένος στο εσωτερικό μέτωπο, λόγω των ευθυνών που του καταλογίζονται για την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακριβώς γι' αυτό είναι πολύ πιθανό να κρατήσει σθεναρή στάση έναντι των τούρκικων εκβιασμών, καθώς είναι η τελευταία του ευκαιρία να ανακάμψει...

Πάντως στο πλαίσιο της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει προγραμματίσει συνάντηση με το εβραϊκό λόμπι. Έχει κι αυτό την ιδιαίτερη σημασία του...

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Η Τουρκία αποθρασυμένη απειλεί.

Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να επιδείξουν σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα. Να αξιοποιήσουν διεθνή ερείσματα. Να μην απεμπολήσουν σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματά τους.

Και να μη λησμονούμε ότι αν σήμερα η Κύπρος έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί να αξιοποιήσει επ' ωφελεία της τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερήφανη πολιτική του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος με το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν απέτρεψε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκικό προτεκτοράτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου