Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

 Εφημερίδες, το βιοκαύσιμο του μέλλοντος



ImageΟι εφημερίδες, ως γνωστόν, όχι μόνο ανακυκλώνονται, αλλά πλέον μπορούν να αποτελέσουν άριστη πηγή βιομάζας, όπως αναφέρει μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Tulane.
Η ομάδα του πανεπιστημίου έχει ανακαλύψει μια μέθοδο χαμηλού κόστους και ενεργειακά αποδοτική για την ανακύκλωση εφημερίδων παράγοντας βουτανόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντικατάσταση της βενζίνης. Η βουτανόλη παράγεται με φυσικό τρόπο από βακτήρια που βρίσκονται στα περιττώματα των ζώων και έχει την ικανότητα να «απορροφά» το χαρτί της εφημερίδας.
Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο σύνθετη όσο φαίνεται, αφού η σύνθεση των αποβλήτων των ζώων εξετάζεται ποικιλοτρόπως. Ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής βιομάζας κατέχει μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων έναντι άλλων πιο διαδεδομένων μεθόδων.
Κατ’ αρχήν , επειδή βασίζεται σε φυσική ζύμωση, χρειάζεται λιγότερη ενέργεια από τις λειτουργίες με τα συμβατικά βιοκαύσιμα. Επιπλέον, γίνεται χρήση από ανακυκλώσιμα υλικά και όχι από καλλιέργειες τροφίμων, όπως το καλαμπόκι. Τέλος, το βουτάνιο είναι μια ανερχόμενη ουσία για καύσιμα που μπορεί να αντικαταστήσει τη βενζίνη χωρίς να χρειάζεται μετατροπή του κινητήρα, κάτι που ασφαλώς αποτελεί πλεονέκτημα έναντι της αιθανόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου