Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Λάδι "Σοφίας" από το ελαιοτριβείο Πελαγία


Λάδι "Σοφίας" από το ελαιοτριβείο Πελαγία
Για τρίτη χρονιά ξεκίνησε αισίως την λειτουργία του τοελαιοτριβείο Πελαγία στο Νομό Ροδόπης.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο και το ύψος της επένδυσης έφτασε στα 500.000 ευρώ. Οι επενδυτές είναι ένα νέο ζευγάρι, η Σίσση Παχιαδάκη και ο  Παύλος Κοτσαρίδης από τη Θεσσαλονίκη,  που εγκατέλειψαν τα μεγάλα αστικά κέντρα και ήρθαν να επενδύσουν στην περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Μαρώνειας-Σαππών.

 Το ελαιοτριβείο χρησιμοποιεί μηχανήματα της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, τα οποία επιτρέπουν την άλεση, τη  μάλαξη της ελιάς  και το διαχωρισμό του λαδιού, σε χαμηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που συντελούν στο να μην εξατμίζονται τα πτητικά αέρια, να διατηρούνται στο σώμα του λαδιού και να του προσδίδουν αρώματα, κάνοντας το πολύ πιο γευστικό! Επι πλέον το ελαιοτριβείο  είναι διφασικό, εν αντιθέσει με τα συμβατικά που έχουν τρεις εξόδους, μία για το λάδι, μία για τα κουκούτσια, τα κατάλοιπα του πυρήνα και μία για το «κατσίγαρο», που είναι τα νερά και τα ζουμιά της ελιάς... που αναδίδουν και μια όχι και τόσο ευχάριστη οσμή. Στο ελαιοτριβείο Πελαγία ενσωματώνονται το κατσίγαρο μαζί με τα κατάλοιπα του πυρήνα και το κουκούτσια και στέλνονται στο Πυρηνελαιουργείο, χωρίς να αφήνονται  απόβλητα στο περιβάλλον! Τα δε φύλλα από τις ελιές συλλέγονται σε πλατφόρμες των κτηνοτρόφων και δίνονται στους τελευταίους για τροφή στα κοπάδια!


Μιλώντας η ιδιοκτήτρια Σίσση Παχιαδάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την μεγάλη ανταπόκριση των ελαιοπαραγωγών από τη Ροδόπη,  από Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και από Νομούς της Βόρειας Ελλάδας. «Οι ελαιοπαραγωγοί έρχονται σε εμάς για να δοκιμάσουν το λάδι που βγάζουμε, καθώς ξεφεύγει κατά πολύ από τις συνηθισμένες συμβατικές διαδικασίες και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, τα αρώματα είναι μέσα στο  λάδι».

Στους μελλοντικούς στόχους της επιχείρησης είναι να κυκλοφορήσει στα ράφια και λάδι της Ροδόπης, με το όνομα "Σοφία" (σ.σ. από τη θεά Αθηνά που ήταν η θεά της σοφίας...αλλά και την μεγάλη κόρη του ζευγαριού). Μάλιστα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αργύρης Αργυρόπουλος, έκανε και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση: Το λάδι της Ροδόπης, να μπορούσε να κυκλοφορήσει σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες θα βρίσκονται σε όλες τις μονάδες εστίασης της Ροδόπης και όχι μόνο! «Η πρόταση του κ. Αργυρόπουλου είναι πολύ καλή και είναι μέσα και στους δικούς μας στόχους, αλλά και στο πνεύμα του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και του συνδυασμού τους με την τουριστική ταυτότητα», υποστήριξε η κ. Παχιαδάκη.

Βέβαια ένας άλλο στόχος που καλούμαστε να πιάσουμε είναι η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ προϊόντων σε επίπεδο, νοικοκυριού, πόλης, νομού, περιφέρειας. Είναι πολλή σημαντική υπόθεση, για την εθνική μας οικονομία να κυκλοφορεί το χρήμα και να ανακυκλώνεται  σε ακτίνα λιγότερη από 100 χλμ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου