Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Κύπρος: Συνέντευξη της υπ. Εμπορίου για το φυσικό αέριο



  
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, όπου αναφέρθηκε για τις διεργασίες του 2ου Γύρου Αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τα όσα συνέβησαν με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνη.

Υπουργός Εμπορίου – Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
της Ηβης Μιτσίδου Φίλιπς
Αμεσα θα είναι τα αποτελέσματα για την Κύπρο της νέας προοπτικής από την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, παρόλο που η αξιοποίηση του δεν θα καταστεί δυνατή για κάποια χρόνια, δηλώνει η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ. 

Η Υπουργός αναφέρεται στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες για συμμετοχή στο 2ο γύρο αδειοδοτήσεων ή σε έργα που έχουν να κάνουν με την περιφέρεια της εξόρυξης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει δοθεί υπόσχεση σε οποιονδήποτε για το 2ο γύρο αδειοδοτήσεων.
Αναφέρει επίσης ότι η Κυβέρνηση ήδη μελετά αίτημα της εταιρείας Delek για απόκτηση μεριδίου 30% της άδειας της εταιρείας Noble για το οικόπεδο 12. 

Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικούς προβληματισμούς υπογραμμίζει, απαντώντας σε όσους της ασκούν κριτική για τους χειρισμούς της. Δηλώνει ότι επιθυμεί τη συνεργασία και την αξιοποίηση όλων των στελεχών συμπεριλαμβανομένου και του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, προσθέτοντας ωστόσο ότι ακόμα και αν αυτή δεν υπάρξει, η εργασία θα διεκπεραιωθεί.
Κληθείσα να πει την άποψη της για το ότι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην πλατφόρμα της Noble έχει σχολιαστεί αρνητικά, η κ. Αντωνιάδου αναφέρει ότι δεν θεωρεί ότι θα ήταν υπερβολικό ο ηγέτης του κράτους να ενδιαφερθεί να επισκεφθεί τον τόπο όπου μπορεί να διαφοροποιείται το μέλλον του.
Αισιόδοξη παρουσιάζεται η Υπουργός όσον αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, έχει αποδείξει ότι έχει αντοχές, ενώ αναφέρει ότι ο τουρισμός έχει λειτουργήσει αυτό το χρόνο ως ο στυλοβάτης της οικονομίας. Παράλληλα, ανακοινώνει τη διοργάνωση Φόρουμ Τουρισμού στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. 


(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης)
ΕΡ: Κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο συζητήθηκε η συνεργασία με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού ή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου;
ΑΠ: Στο γεύμα που παραθέσαμε στον Υπουργό Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ και στην αντιπροσωπεία που τον συνόδευε ενημερώσαμε και για τις μέχρι τώρα διεργασίες που έχουν γίνει αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση, τα σχέδια για το 2ο γύρο αδειοδότησης και ευρύτερες σκέψεις για το πώς προχωρούμε με την υποδομή που μπορεί να είναι αναγκαία για την αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων μπορεί να βρεθούν, αλλά ήταν ανταλλαγή απόψεων σε γενικές και ευρύτερες γραμμές. 

Υπάρχει ενδιαφέρον σε ιδιωτικό επίπεδο. Υπάρχει αίτημα της εταιρείας Delek να αποκτήσει μερίδιο κατά 30% στην άδεια έρευνας που έχει δοθεί στην εταιρεία Noble για το τεμάχιο 12. Αυτή τη στιγμή, το αίτημα εξετάζεται από τη συμβουλευτική επιτροπή και μετά πρέπει να τύχει χειρισμού από την αρμόδια Υπουργό, την Υπουργό Εμπορίου, με ανάλογη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Στους τρεις μήνες που έχω αναλάβει ως Υπουργός έχω γίνει μάρτυρας της εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος από πολλούς επενδυτές και από ισραηλινές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται είτε για να συμμετάσχουν σε ένα 2ο γύρο αδειοδότησης, είτε να συμμετάσχουν σε έργα που έχουν να κάνουν με την περιφέρεια των θεμάτων της εξόρυξης. 

Ενδιαφέρον υπήρξε βέβαια από εταιρείες από όλο τον κόσμο, που δείχνει τη μεγάλη προοπτική που διαφαίνεται στον ορίζοντα, δεδομένου ότι θα εντοπιστούν στο τέλος κοιτάσματα υδρογονανθράκων και το πώς η Κύπρος μπορεί να εισέλθει πια στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης και να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο την ίδια την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης σε καιρούς που η ίδια η ΕΕ προβληματίζεται αναφορικά με τον εντοπισμό νέων πηγών φυσικού αερίου.
ΕΡ: Τι γίνεται με το τερματικό πετρελαιοειδών που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό; Ενδεχομένως να κατασκευαστεί και τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στον ίδιο χώρο;
AΠ: Η Τεχνική Επιτροπή έχει καταλήξει σε ένα πρώτο ενδεικτικό κατάλογο πέντε εταιρειών και ενημέρωσε την Υπουργική Επιτροπή. Εχει ζητηθεί από την Τεχνική Επιτροπή να προχωρήσει εντός δύο εβδομάδων και στην ετοιμασία ενός οδικού χάρτη για τη γρήγορη υλοποίηση της διαδικασίας. 

Το τερματικό αυτό θα γίνει στον ίδιο χώρο που πιθανόν να αποφασιστεί να γίνει και τερματικό υγροποίησης σε περίπτωση που θα εντοπιστούν τέτοιες ποσότητες φυσικού αερίου που θα επιτρέπουν και μία εξαγωγική προσπάθεια.
Το είδος της υποδομής θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα εξευρεθούν. Δηλαδή αν εντοπιστούν μόνο μικρές ποσότητες, οι οποίες αρκούν μόνο για κατανάλωση στην εγχώρια αγορά, τότε μιλούμε για μια πολύ πιο απλή υποδομή. Αν εντοπιστούν ποσότητες, οι οποίες θα είναι αρκετές για να κάνουμε και εξαγωγές πολύ πιθανόν να πρέπει να μιλήσουμε και για κάποια διαδικασία υγροποίησης ή για κάποιο τερματικό υγροποίησης. Οποιοδήποτε είδος υποδομής δημιουργηθεί θα πρέπει να αφορά την αξιοποίηση των οποιωνδήποτε κοιτασμάτων εντοπισθούν σε όλα τα τεμάχια.
ΕΡ: Αληθεύουν φήμες ότι κατά το 2ο γύρο αδειοδότησης πιθανώς να παραχωρηθεί ένα οικόπεδο στη ρωσική εταιρεία Gazprom;
ΑΠ: Σε λίγες μέρες ως αρμόδια Υπουργός θα προχωρήσω με κατάθεση εισήγησης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την έναρξη της προετοιμασίας για το 2ο γύρο αδειοδότησης. Δεδομένου ότι θα πάρω την έγκριση, ελπίζω να είμαστε έτοιμοι πριν το τέλος του χρόνου με την ετοιμασία των αναγκαίων εγγράφων και τη δημοσίευση και στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας αλλά και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. 

Αρα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή υπόσχεση σε κανένα. Θα ακολουθηθεί ένας 2ος γύρος αδειοδοτήσεων όπως εκείνος που είχε ακολουθηθεί για τον 1ο γύρο, πάντοτε στα πλαίσια του πνεύματος και το γράμματος τόσο της σχετικής κυπριακής νομοθεσίας, όσο και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.
ΕΡ: Σχετικά με πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στην πλατφόρμα της Noble, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία υπεύθυνη για τον έλεγχο της τήρησης επιπέδων ασφάλειας;
AΠ: Δεν ήταν καθόλου σοβαρός ο τραυματισμός, και είναι κρίμα που τα ΜΜΕ έχουν δώσει διαστάσεις σ’ αυτό το θέμα. Επεσε ένα εργαλείο το οποίο κρατούσε ο ίδιος ο εργαζόμενος στο πόδι του και πληγωθήκαν δύο δάκτυλα του ποδιού του. Βέβαια είναι καλά τα ατυχήματα να αποφεύγονται. 

Η πρώτη ευθύνη είναι πάντα η ευθύνη του εργολάβου, αλλά υπάρχει πρόνοια στο συμβόλαιο με τη Noble Energy ότι γενικά εφαρμόζεται η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την εφαρμογή του συμβολαίου.
ΕΡ: Πώς σχολιάζετε αρνητικά σχόλια που έχουν γίνει όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα της Noble;
AΠ: Στο βαθμό που θα γίνει η επίσκεψη του Προέδρου είναι καλά να ρωτηθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν μπορώ να μιλήσω εγώ εκ μέρους του Προέδρου. 

Ομως, στο βαθμό που έχουμε να κάνουμε με μια νέα προοπτική για τον τόπο, η οποία μπορεί πραγματικά να αλλάξει ριζικά το μέλλον αυτού του τόπου και την ευημερία του λαού δεν θα το θεωρούσα ότι θα ήταν υπερβολικό ο ηγέτης του κράτους να ενδιαφερθεί να επισκεφθεί τον τόπο όπου μπορεί να διαφοροποιείται αυτή τη στιγμή το μέλλον μας.
EΡ: Εχετε δεχθεί κριτική για τους χειρισμούς σας και σε θέματα φυσικού αερίου και σε θέματα χειρισμού υφιστάμενών σας, όπως είναι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας. Τι θέλετε να πείτε εσείς σε αυτούς που σας ασκούν κριτική;
AΠ: Διαισθάνομαι έντονα τη μεγάλη ευθύνη που μου έχει ανατεθεί να διαχειριστώ ένα θέμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη μοίρα ολόκληρου του τόπου και ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Αρα αυτό το θέμα δεν μπορεί κανένας να το προσεγγίσει με οποιοδήποτε προσωπικό φακό, είτε είναι Υπουργός, είτε είναι τεχνοκράτης.
Εργάζομαι ασταμάτητα, πρέπει να σας πω, εργάζομαι από το πρωί μέχρι τις 7 με 8 στο γραφείο και μετά πηγαίνω σπίτι και συνεχίζω από εκεί. Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα δεν είναι τόσο η κριτική γιατί ως πολιτικό πρόσωπο είμαι μαθημένη στην κριτική. Είναι να με φτάσει ο χρόνος να ολοκληρώσω την εργασία που έχω μπροστά μου. Και σ’ αυτή μου την προσπάθεια χρειάζομαι τη συνεργασία και των στελεχών και των τεχνοκρατών του Υπουργείου Εμπορίου.
Πρέπει να πω ότι έχω μια άψογη συνεργασία με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και με πολλά άλλα στελέχη του Υπουργείου. 

Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια σ’ αυτό το σοβαρό καθήκον και την ευθύνη έναντι του τόπου και του λαού για να σπαταλούμε χρόνο σε προσωπικούς προβληματισμούς. 

Χρειάζεται συνεργασία με σκοπό την εξυπηρέτηση αυτού του τόπου και θα επιδιώξω να έχω τη συνεργασία όσο μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων είναι δυνατόν και να αξιοποιηθούν όλα τα καταρτισμένα στελέχη που υπάρχουν και στην Υπηρεσία Ενέργειας και αλλού, γιατί είναι γεγονός ότι έχω διαπιστώσει ότι στον τομέα των υδρογονανθράκων είχαν αρμοδιότητες να ασχοληθούν μόνο τέσσερα ή πέντε άτομα σε σύνολο εξήντα με εκατό ατόμων.
Ο σκοπός είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό ένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σ’ αυτή την προσπάθεια κι ελπίζω σ’ αυτή την προσπάθεια να έχω τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ενέργειας και ιδιαίτερα του Διευθυντή της. Στο βαθμό που δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία, η εργασία θα γίνει ούτως ή άλλως. 

Εχει συσταθεί προς αυτό το σκοπό μια ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από 7 με 8 στελέχη του Υπουργείου Εμπορίου κατ’ αρχήν και θα συνεπικουρείται από στελέχη άλλων Υπουργείων τα οποία συμμετέχουν στη Διυπουργική Επιτροπή για το θέμα των υδρογονανθράκων, που έχουν σχετική πείρα και γνώση. Την Τετάρτη το πρωί στις 9 θα έχουμε μια συνάντηση εδώ για καλύτερο συντονισμό και κατανομή εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου