Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δηλώσεις υπουργού Άμυνας της χώρας Ικανοποίηση Ισραήλ για την πολύνεκρη έκρηξη στο Ιράν




Ο υπουργός 'Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ εξέφρασε την Κυριακή την ικανοποίησή του για την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Ιράν από την οποία σκοτώθηκε ο ιδρυτής της διοίκησης βαλλιστικών πυραύλων των Φρουρών της Επανάστασης, των ειδικών δυνάμεων του ισλαμιστικού ιρανικού καθεστώτος, προσθέτοντας πως ελπίζει να υπάρξουν και άλλα παρόμοια γεγονότα.
Ερωτηθείς από τα ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού για τις συνέπειες της έκρηξης στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ιράν ο υπουργός 'Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα οι εκρήξεις αυτού του είδους "να πολλαπλασιαστούν", αν και αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το εύρος των ζημιών.

"Δεν γνωρίζω", απάντησε ερωτηθείς για την έκταση της έκρηξης, "αλλά θα ήταν επιθυμητό αυτές να πολλαπλασιαστούν", πρόσθεσε ο Μπαράκ.

Ο στρατηγός Χασάν Μογαντάμ, ο οποίος βρήκε το θάνατο στην έκρηξη, ήταν ο ιδρυτής των μονάδων πυροβολικού και της πυραυλικής διοίκησης των Πασνταράν, ή Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Η έκρηξη, που παρουσιάστηκε από τα επίσημα ιρανικά ΜΜΕ ως δυστύχημα, σημειώθηκε στη βάση των Φρουρών της Επανάστασης στην Μπιντγκανέχ, στη νοτιοδυτική περιφέρεια της Τεχεράνης, στοιχίζοντας τη ζωή σε 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας 23, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν την ευθύνη για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.
Το Ιράν διαθέτει πυραύλους Shahab-3, με δραστικό βεληνεκές 2.000 χλμ., οι οποίοι μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του Ισραήλ.Το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έχουν καταδικαστεί επανειλημμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει απαιτήσει --χωρίς αντίκρισμα-- την διακοπή τους.

Η έκρηξη του Σαββάτου σημειώθηκε εν μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής έντασης στην περιοχή μετά την δημοσιοποίηση, από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, μιας έκθεσης στην οποία η Τεχεράνη κατηγορείται ότι επιδιώκει, παρά τις διαψεύσεις της, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.Τις τελευταίες εβδομάδες ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν το Ιράν με στρατιωτικά πλήγματα εναντίον των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.Ενώ αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν καλέσει τον Οκτώβριο την κυβέρνηση των ΗΠΑ να οργανώσει μυστικές επιχειρήσεις για την εξόντωση των διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου