Ελεύθερη εμπορική ζώνη θέλει τη Θράκη μας ο νέος Δράμαλης, τούρκος πρόξενος Σάρνιτς. Αυτό δεν αποτελεί κάτι νέο, για όσους παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού προξενείου, αλλά και τις ειδήσεις που περνάνε απαρατήρητες από τα μεγάλα μνημονιακά ΜΜΕ. Οι "τάσεις" της Άγκυρας εδώ και χρόνια έχουν γίνει σαφείς. Εμείς έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν σειρά κειμένων στα οποία αναφερόμασταν στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Άγκυρας και τις ιδιαίτερες στοχεύσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και φυσικά της τουρκικής προπαγάνδας. Στοχεύσεις που θα έπρεπε να θέτουν ευθέως μείζον θέμα για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και όμως... οι άρχοντες των Αθηνών έχουν τις αντιδράσεις ενός νεκρού! Απόλυτη αδράνεια, απόλυτη αδιαφορία, απόλυτη ησυχία, τη στιγμή που η Άγκυρα έχει βάλει πλώρη για να "κατακτήσει" την Ελληνική Θράκη και ως επικυρίαρχη οικονομική και εθνική δύναμη να δημιουργήσει ένα άτυπο καθεστώς συγκυριαρχίας, τέτοιο μάλιστα που θα της επιτρέψει την αφαίμαξη του πλούτου της Ελληνικής αυτής ακριτικής γωνιάς.
Πολλές φορές ο τούρκος πρόξενος ξεπέρασε τα όρια και ακόμη περισσότερες φορές οι ενέργειές του θα έπρεπε να τον είχαν οδηγήσει εκτός Ελλάδος. Όμως, το γνωστό κράτος των Αθηνών, δεν ακούει και δεν βλέπει που οδηγεί ο συγκεκριμένος πράκτορας της ΜΙΤ (η κυρία Μπακογιάννη ως υπουργός εξωτερικών τον δέχτηκε σαν διπλωματικό εκπρόσωπο - πρόξενο της Τουρκίας στην Θράκη) μέσα από τις "δράσεις" που αναπτύσσει, αλλά και μέσα από όλα όσα κατά καιρούς δηλώνει. Οι αναφορές του για τούρκους πολίτες μέσα στην Ελληνική Θράκη παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λοζάνης και τον καθιστούν επιθετικά φερόμενο κατά της Ελλάδας, ενώ η πρόσφατη αναφορά του στους μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης ως "βουλευτές μας", αποτελεί λόγο έγκλησής του από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ταυτόχρονα λόγο απολογίας των μουσουλμάνων βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η προκλητική στάση του τούρκου προξένου δεν σταματά όμως στην αναφορά του στους μουσουλμάνους βουλευτές. Η εμμονή του να αποκαλεί Ελληνικά χωριά της Θράκης με τουρκικές ονομασίες (ονομασίες που είχαν όταν η Θράκη ήταν υπό την κατοχή της Τουρκίας), είναι μία ξεκάθαρη πρόκληση μη αναγνώρισης της Ελληνικότητας των χωριών αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Και πάλι, κανένας δεν μιλάει από την Αθήνα. Κανένας δεν διαμαρτύρεται και κανένας δεν αναφέρεται στην σοβαρή πιθανότητα έκρηξης του ντόπιου πληθυσμού εξαιτίας της προκλητικότητας του εν λόγω πράκτορα που παίζει τον ρόλο του... διπλωμάτη!!!
Επίσης, η αναφορά του κυρίου Σαρνίτς στην Ελληνική νομοθεσία περί αυθαιρέτων, αποτελεί μία ακόμη προκλητική παρέμβαση που μία φυσιολογική Ελληνική κυβέρνηση δεν θα άφηνε αναπάντητη. Όμως, οι Ελληνικές κυβερνήσεις, αποδεικνύεται πως μόνο Ελληνικά δεν σκέφτονται ή τουλάχιστον μόνο προς το Ελληνικό συμφέρον δεν προσανατολίζονται. Είναι ανήκουστο ένας πρόξενος (επιφορτισμένος αποκλειστικά με "χρέη" εξυπηρέτησης τούρκων πολιτών που βρίσκονται για εργασία ή τουρισμό στην Θράκη) να τολμάει να παρεμβάλεται στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας. Και ταυτόχρονα, είναι εξωφρενικό το να συνεχίζει να παραμένει ως πρόξενος, ανενόχλητος για να "δράσει" όπως η εμπειρία -που έχει προσλάβει από το Κόσοβο- του επιτάσσει.
Είχαμε γράψει πως η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει στη Θράκη δικό της "δίκτυο" εκπαίδευσης (καθαρά τουρκικής) όλων των επιπέδων (από νηπιαγωγείο μέχρι Πανεπιστήμιο), αλλά και δικό της σύστημα Υγείας (περιφερειακές κλινικές και κεντρικό νοσοκομείο) στηριζόμενη στην "ιδιωτική πρωτοβουλία" τούρκων επιχειρηματιών. Ο τούρκος πρόξενος, σήμερα το αναφέρει ευθέως!!! Και όλοι μας πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως πολύ σύντομα (εντός το πολύ ενός έτους) αυτές οι αναφορές του θα γίνουν πράξη.
Σίγουρα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται: Γιατί, όμως, αυτή η προσπάθεια της Άγκυρας για την "κατάληψη" της Θράκης;
Η απάντηση βρίσκεται στην ορεινή Ροδόπη, η οποία είναι πλούσια σε διάφορα (και πανάκριβα) ορυκτά μεταλλεύματα, καθώς και ουράνιο.
Η απάντηση βρίσκεται στο Νομό Καβάλας και στο Παγγαίο, με τα πλουσιότατα κοιτάσματα χρυσού (όπως και στην Αλεξανδρούπολη), αλλά και στη Θάσο, με το περίφημο και αναξιοποίητο από την Ελλάδα κοίτασμα πετρελαίου του "Μπάμπουρα" (κοίτασμα που είναι ικανό από μόνο του να γίνει αιτία πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και αν και βρίσκεται εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει υπογραφεί η μη εκμετάλλευσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη συνάντησή του στο Νταβός με τον Τουργκούτ Οζάλ).
Αυτές οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αποτελούν τον κύριο στόχο της Άγκυρας. Και η ευκαιρία για να κατορθωθεί κάτι τέτοιο και που σήμερα συναντά η τουρκική επεκτατική πολιτική είναι μοναδική. Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ζητήθηκε η ενσωμάτωση της περιφέρειας στα προγράμματα Ειδικών Οικονομικών Ζωνών... Δεν γνωρίζουμε εάν ο συγκεκριμένος περιφερειάρχης διατηρεί σώας τας φρένας, αλλά προφανώς ή δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρότεινε για την Θράκη, ή δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η Θράκη ή... λειτουργεί έχοντας ως στόχο οτιδήποτε άλλο πέρα και μακριά από το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και φυσικά της Θράκης. Το "τσακάλι" όμως, ο τούρκος πρόξενος, άρπαξε την ευκαιρία και δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Τούρκοι(;) πολίτες της Θράκης καθώς και τούρκοι επιχειρηματίες θα επενδύσουν σε μία ΕΟΖ (ειδική οικονομική ζώνη), ενώ δήλωσε πως ευελπιστεί και σε τούρκους της Γερμανίας που θα θελήσουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στην Θράκη.
Αυτά δεν τα βλέπει το κράτος των Αθηνών; Δεν μαθαίνει τις δηλώσεις ενός ιδιαίτερου τούρκου προξένου; Δεν μαθαίνει τα αιτήματα του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης; Δεν κατανοούν εκεί στην Αθήνα πως δεν παίζουν με την φωτιά, αλλά με μία βόμβα στην οποία έχει τοποθετηθεί πυροκροτητής από τον τούρκο πρόξενο και την πολιτική της Άγκυρας; Περιμένουν οι "άρχοντες" των Αθηνών την δημιουργία τετελεσμένων για να δράσουν; Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αποτρεπτική πολιτική; Εάν συμβεί κάποια έκρηξη στην Θράκη, η Αθήνα είναι σε θέση να την διαχειριστεί; Και πως; Χτυπώντας Έλληνες πολίτες για λάθη των ανεγκέφαλων πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης;
Κύριοι, εμείς αναμένουμε. Εσείς, διαβάστε τις δηλώσεις - τοποθετήσεις - παρεμβάσεις του τούρκου προξένου της Κομοτηνής και αναλογιστείτε πως μία έκρηξη στην Θράκη θα έχει τέτοια έκταση που θα είναι ικανή να γκρεμίσει πολλούς και πολλά, πέρα από τα σύνορά της.
Κωνσταντίνος
Στην Δυτική Θράκη πρόκειται να δημιουργηθεί ελεύθερη εμπορική ζώνη, δήλωσε ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία.
- Ελεύθερη εμπορική ζώνη θέλει τη Θράκη μας ο νέος Δράμαλης, τούρκος πρόξενος Σάρνιτς
Ο Σαρνίτς είπε ότι οι όλες οι εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα αναπόφευκτα επηρεάζουν και τη μειονότητα προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στη μειονότητα.
Ο δήμαρχος του Οσμανγκαζί Μουσταφά Ντουνντάρ από το κόμμα ΑΚΠ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), πραγματοποιήσε επίσκεψη στην Ελλάδα και επισκέφτηκε και τον πρόξενο Μουστφά Σαρνίτς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Σαρνίτς τονίζοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μέρα με τη μέρα βελτιώνονται, είπε ότι
"με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρσι υπογράφτηκαν 22 διαφορετικές συμφωνίες. Οι περισσότερες από αυτές ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται. Και αυτή η κυβέρνηση θα προωθήσει τις διμερείς σχεσεις. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα στις διμερείς μας σχέσεις. Το σημαντικότερο για εμάς είναι μετά από όλα όσα συμβαίνουν η τουρκική μειονότητα να επιρεαστεί όσο το δυνατό λιγότερο".
"ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ"
Ο Σαρνίτς παρατήρησε ότι στην περιοχή της Δυτικής Θράκης πραγματοποιείται μεγάλη παραγωγή καπνού και δήλωσε ότι "είναι περιοχή με καπνά. Είναι σημαντικό για τη μειονότητά μας να της καταβληθούν τα ασφάλιστρα και να περάσει στην παραγωγή άλλων εναλλακτικών προϊόντων. Περιμένουμε ιδιαίετερα να έρθουν Τούρκοι επιχειρηματίες από την Προύσσα και να κάνουν κοινές επενδύσεις. Είναι στην ημερήσια διάταξη να διαφημιστεί η περιοχή αυτή ως ελεύθερη. Συνεπάγεται η εφαρμογή ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων και η διευκόλυνση των επενδύσεων. Υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις στον τομέα της παιδείας και της υγείας σε αυτή την περιοχή. Στην Τουρκία υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κολέγια. Και έαν βρεθούν διαφορετικές εφαρμογές στην παιδεία της μειονότητας μπορούν να φτιαχτούν σχολεία ή νοσοσοκομεία".
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ
Ο πρόξενος Σαρνίτς στην ερώτηση δημοσιογράφου "τι έγινε με το πρόβλημα του γκρεμίσματος των σπιτιών, που χτίστηκαν πριν το 1994 στην Ελλάδα, εξαιτίας της ζήτησης των υψηλών τελών που δεν μπόρεσαν να αποπληρωθούν, το οποίο επιρεάζει ιδιαίτερα την τουρκική μειονότητα της Κομοτηνής" απάντησε:
"Αυτό το θέμα τέθηκε στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές μας. Το παρακολουθούν. Έχουν γίνει παρατηρήσεις για τα υπέρ και τα κατά αυτού του θέματος. Υπάρχουν διατάξεις υπέρ των συγγενών μας που ζουν στα χωριά. Αλλά το ύψος των τελών που πρέπει να πληρωθούν στους δήμους Μπαλάρ, Χαρμανλίκ και Μαστανλί της Κομοτηνής είναι αρκετά υψηλό. Αντίθετα στα χωριά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με το νόμο η περιοχή χωρίζεται ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη. Είναι κάτι που ακόμα συζητιέται. Τις τελευταίες μέρες ψηφίστηκε ένα καινούργιο νομοσχέδιο. Η ισχύουσα νομοθεσία θα βελτιωθεί. Υπήρξαν μια σειρά από αποδεικτικές διατάξεις για τα σπίτια που χτίστηκαν πριν το 1994. Οι λογαριασμοί του τηλεφώνου και του ηλεκτρικού που το αποδεικνύουν θα χρεώσουν μικρότερα τέλη. Αλλά η κυβέρνηση έπεσε. Νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο έμεινε για την επόμενη κυβέρνηση. Προβλέπεται άφεση για πολλά από τα αυθαίρετα που είναι χτισμένα σε πολλά νησιά. Αλλά και οι δικοί μας άνθρωποι επωφελήθηκαν από αυτό. Η ελπίδα μας είναι οι βουλευτές μας να λύσουν αυτό το πρόβλημα."
Ο δήμαρχος του Οσμανγκαζί, είπε ότι θα προωθήσει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, χάρησε μία κεραμική του Ιζνίκ στον πρόξενο της Κομοτηνής.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου