Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κρίση στην Ευρωζώνη 3 Δεκεμβρίου 2011 Διεθνή


 

 Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά  την κρίση στην Ευρωζώνη
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες περιοδεία στην Ευρώπη ενόψει της συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ προωθεί, την ίδια ώρα, σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και παρακολουθεί μέσω του έμπιστού της Φούχτελ την Ελλάδα. Για αυτό άλλωστε ο Γκάιτνερ αρχίζει τις συναντήσεις του από την Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με το γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αν επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο πιέζουν για τη λήψη μέτρων από τους ευρωπαίους ηγέτες τείνοντας χείρα βοηθείας, είτε μέσω της Ομοσπονδιακής τους Τράπεζας, είτε μέσω διπλωματικής οδού.
Επείγον σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης από την κρίση χρέους ετοιμάζουν Γαλλία και Γερμανία με την καγκελάριο Μέρκελ να προειδοποιεί ότι η διαδικασία επανάκαμψης των οικονομιών μπορεί να απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην προοπτική αυτή, το Βερολίνο προτείνει σειρά τροποποιήσεων στις ευρωπαϊκές συνθήκες και δραστικέρς περικοπές των κρατικών δαπανών των χωρών μελών της ευρωζώνης με συνεχή επιτήρηση από τις Βρυξέλλες.
Οι βλέψεις, όμως, των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να θεσπιστεί ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ενισχύσει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι δεν βρίσκουν σύμφωνους τους πάντες.
Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Σαρκοζί στον Παρίσι ότι θα ήταν καλό να μην ξεκινήσει μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών κειμένων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊικής Ενωσης.
Σε περίπτωση που ανοίξει αυτή η διαδικασία, είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Βρετανία θα επιδιώξει να αποκομίσει οφέλη από το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή της χώρας στους κόλπους της Ενωσης.
Άλλωστε όλα όσα χρειάζονται να γίνουν επί του παρόντος για να επιλυθεί η κρίση της ευρωζώνης δεν απαιτούν νέα συνθήκη, σημείωσε ο Κάμερον.
Αυτό που απαιτείται από τους ηγέτες της ευρωζώνης είναι να καταστήσουν σαφές ότι διαθέτουν επαρκή δύναμη πυρός για την προστασία του νομίσματος αλλά και ότι υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός εντός της νομισματικής ένωσης.
Οι αγορές, ωστόσο, αναθάρρησαν από τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία και οι τιμές των μετοχών ακολούθησαν μία κούρσα ανόδου, από την περασμένη Τετάρτη, σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ το επιτόκιο δανεισμού των ιταλικών ομολόγων έπεσε στο 6,48% από το κοντά στο 8% απαγορευμένοκαι μη βιώσιμο ποσοστό.
Σε αυτό το πλαίσιο καθοριστικής σημασίας ήταν η πρωτοβουλία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να δημιουργήσει με τις άλλες κεντρικές τράπεζεςένα «κανάλι ρευστότητας» προς την Ευρώπη.
Και οι αμερικανικές  πρωτοβουλίες συνεχίζονται με την επίσκεψη -περιοδεία στην Ευρώπη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, αντικείμενο των συνομιλιώντου Γκάιτνερ θα είναι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα «οι προσπάθειες για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης».
Πρώτο σταθμός θα είναι η Γερμανία, όπου ο Γκάιτνερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την Τετάρτη θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν.
Ο Γκάιτνερ θα έχει επίσης συνομιλίες με το νεοεκλεγέντα Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ενώ το ταξίδι του θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του στο Μιλάνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. 
Ωστόσο, ο Γκάιτνερ δεν θα μείνει για να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου, όπως είχε κάνει τον πεςρασμένο Σεπτέμβριο στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου