Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ελλάδα: Παγκόσμιος διασυρμός από την κατάταξη με βάση τη διαφθορά…


 Αποκαρδιωτικά ήταν για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα της Ελλάδας στο θέμα της διεθνούς κατάταξης με κριτήριο το πρόβλημα της διαφθοράς. Το ότι η οικονομική, κοινωνική, αξιών κ.λπ. κρίση στην Ελλάδα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της δεν αποτελεί μυστικό. Όπως επίσης το ότι πολλαπλασιάζονται οι φωνές των Ελλήνων πολιτών, αγανακτισμένων από την παρούσα κατάσταση οι οποίοι ζητούν να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το να καταγράφεται όμως η χώρα ως μια εξαιρετικά διεφθαρμένη κοινωνία, τη στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν ενεπλάκη σε παράνομες δοσοληψίες απλά υφίστατο μια κατάσταση που της επιβλήθηκε και αισθανόταν αδύναμη να αντιδράσει, είναι απελπιστικό. Όχι ότι δεν γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι ενδημικό. Ούτε ότι όλοι μας κάποια στιγμή δεν «εκθρέψαμε» το σύστημα της φαυλοκρατίας το οποίο λάμβανε πολλές μορφές, από το «φακελάκι» στον γιατρό, μέχρι το «γρηγορόσημο» σε δημόσιες υπηρεσίες. Όμως, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και πλέον η ανοχή θα πρέπει να είναι μηδενική.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Διότι βγήκαν στη δημοσιότητα η διεθνής κατάταξη των χωρών με βάση τα ποσοστά της διαφθοράς. Είναι το αποτέλεσμα 17 διαφορετικών ερευνών για το θέμα που διεξάγονται υπό την αιγίδα της διεθνούς οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International). Η Ελλάδα καταλαμβάνει την θέση 80 και δυστυχώς, έχει την ίδια βαθμολογία (3,4 στα 10, ενώ το 2009 είχαμε λάβει 3,8) με την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μαρόκο, το Περού και την Ταϊλάνδη.
Η Κύπρος σώζει τα προσχήματα για τον Ελληνισμό καταλαμβάνοντας την εξαιρετικά τιμητική, σε σχέση με το κατάντημα της χώρας μας, θέση νούμερο 30.
Για να κατανοήσουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθούμε σε μερικές χώρες που βρίσκονται στη σχετική λίστα με καλύτερη βαθμολογία από τη δική μας: Βανουάτου, Λεσότο, Γκάμπια, Σαμόα, ΠΓΔΜ, Γκάνα, Τουρκία (θέση 61), Κούβα, Ναμπίμπια, Ρουάντα, Μποτσουάνα (θέση 32)… Αντιλαμβανόμαστε μήπως τώρα το μέγεθος της κατάντιας της χώρας; Μήπως μας περνάει πλέον από το μυαλό ότι απαιτείται μια τεράστια επανάσταση διότι αδικούμε τους εαυτούς μας κατάφωρα;
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ως πιο «καθαρή» χώρα ανακηρύχθηκε η νέα Ζηλανδία, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τη Δανία η οποία έρχεται δεύτερη, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, την Ελβετία, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, ενώ το Χονγκ Κονγκ ολοκληρώνει τις δώδεκα πρώτες θέσεις. Η Γερμανία βρίσκεται στη θέση 14 και στη θέση 16 είναι η Βρετανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλαμβάνουν τη θέση 24.
Στην τελευταία θέση βρίσκονται η ευρισκόμενη σε – ισλαμιστικό πλέον – χάος Σομαλία και η σταλινική Βόρεια Κορέα. Πηγαίνοντας από το τέλος προς την αρχή, ακολούθως βρίσκουμε: Μυανμάρ, Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Σουδάν, Ιράκ, Αϊτή, Βενεζουέλα, χώρες οι οποίες συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των πλέον διεφθαρμένων χωρών του πλανήτη, από τη θέση 172 έως τη θέση 182.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου