Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Στην ΕΑΒ «χτίζονται» 112 νέα F-16 Στη Τανάγρα κατασκευάζεται το 30% της ατράκτου


 

Με μια  γιγαντιαία σύμβαση συνολικού ύψους 114 εκατ δολλαρίων  που υπεγραψε χθές «πατάει γκάζΙ»  η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (EAB). Προκειται για  την ανάθεση από τη αμερικανική  εταιρία Lockheed Martin συμβασης βάσει της οποίας η ελληνική κρατική εταιρια θα κατασκευασει και θα συναρμολογησει στο εργοστασιό της στην Τανάγρα εξαρτήματα και υποσυγκροτηματα για 112 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16  Block 50 και Block 60. 

Καθε «πακετο υποσυστημάτων» από τα συνολικά 112 περιλαμβάνει το περιπου το 30% της ατρακτου καθε μαχητικού.

Η σύμβαση διασφαλίζει την επέκταση τρέχοντος προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου η ΕΑΒ συναρμολογεί υποσυγκροτήματα του F-16 για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως και για όλη τη διάρκεια παραγωγής του αεροσκάφους.

Ηδη από τις νέες παραγγελ'ίες καποια αεροσκαφη θα πάνε, συμφωνα με πληροφορίες, στην Αιγυπτο, στο Ιρακ, στο Ομάν, και αλλού... 
Η νεα σύμβαση έχει 6ετή διάρκεια και θα ξεκινησει αρχές του 2012.εξασφαλίζοντας φόρτο εργασιας και απασχόληση.

Η νέα σύμβαση, λέει η διοίκηση της ΕΑΒ,  είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής εξωστρέφειας που εφαρμόζει με συνέπεια και επιτυχία η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζει σημαντικό φόρτο για το εργοστάσιο των Αεροκατασκευών και συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των εξαγωγών της επ ωφελεία ολοκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Μεχρι σημερα έχουν κατασκευστει κομματια της ατρακτου ( 30% αυτης) για 190 αεροσκάφη  F-16. 
Παράλληλα, υποστηρίζει, με αυτου του τυπου τις συμβάσεις, η κρατική εταιρεία ενισχύει το κύρος της στη διεθνή αγορά συμμετέχοντας στην κατασκευή ενός  αεροσκάφους με διεθνή παρουσία και μάλιστα ως μοναδικός προμηθευτής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο της αεροναυπηγικής. 
Οπως αναφέρουν  το σύνολο των πωλήσεων της ΕΑΒ προς την συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, από € 9 εκ. το 2004 και αναμένεται να εξαπλασιαστεί έως το τέλος του 2011  (€ 54 εκ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου