Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Δάνεισαν φτηνά τη Γερμανία και τώρα χάνουν


 

 Δάνεισαν φτηνά τη Γερμανία και τώρα χάνουνΌλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ή εταιρείες που δάνειζαν επί δύο χρόνια και πλέον το γερμανικό Δημόσιο με επιτόκια 1,7%-1,8%, τις τελευταίες ημέρες βλέπουν ότι έχασαν χρήματα από το κεφάλαιό τους διότι απλά έπεσαν οι τιμές και η απόδοση (επιτόκιο) πήγε στο 2,3%-2,28%.
Αν λοιπόν δεν άκουσαν τις συμβουλές τραπεζιτών να πουλήσουν, τότε σήμερα γράφουν ζημιές και μάλιστα μεγάλες καθώς η 10ετία χθες έφτασε στο 97% με 98% της ονομαστικής αξίας.
Πώς, όμως, έφτασαν να θεωρούν ως «καταφύγιο» τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς (Bund);
Μέχρι πρόσφατα οποιονδήποτε τραπεζίτη ή χρηματιστή κι αν ρωτούσες πού να τοποθετήσεις τα χρήματά σου, θα σου απαντούσε στο γερμανικό ομόλογο 10ετίας…
Ουσιαστικά, η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης Μέρκελ τα 2 τελευταία χρόνια, η ανυπαρξία των Γάλλων και Ευρωπαίων πολιτικών, όπως και η απραξία της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης συνέβαλαν στη μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ στα γερμανικά ομόλογα.
Με λίγα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση πούλησε το χρέος της χρησιμοποιώντας τα χρήματα ιδιωτών απ’ όλη την Ευρώπη.
Οι ιδιώτες Ευρωπαίοι πλήρωσαν και θα πληρώσουν τα κρατικά χρέη της Γερμανίας, διότι η απόδοση θα συνεχίσει να ανεβαίνει…. (Αν λ.χ. η ύφεση εδραιωθεί στην Ευρώπη και μειωθούν οι γερμανικές εξαγωγές.)
Από καταφύγιο τώρα θα χάσουν… τα χρήματα
Η επένδυση θεωρείτο ως το καταφύγιο ασφαλείας αφού τα ελληνικά ομόλογα ή τα άλλα ομόλογα της περιφέρειας είχαν φτάσει σε τιμές 40-20.
Σε μια Ευρώπη λοιπόν που κατέρρεε, οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, αλλά και τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι πελάτες ζητούσαν μόνοι τους γερμανικά ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου