Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Κλίμα διάλυσης του κράτους των Σκοπίων


Η προσπάθεια της υλοποίησης της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας κατά τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία του αλβανικού κράτους, που συμπληρώνονται το 2012, υποδηλώνει ότι  τα Σκόπια θα πρέπει να πουν αντίο στον ενιαίο χαρακτήρα του πολυεθνικού κράτους και της κοινωνίας με τα πολλαπλά μηνύματα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, όπως αυτά παρουσιάζονται από ορισμένα σοβαρά αλβανικά συμβάντα, γράφει η γνωστή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ των Σκοπίων.

Και συνεχίζει:

Οι Αλβανοί και οι Σλάβοι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί αλλά διαφωνούν  για  τις αιτίες και τις προτεινόμενες πιθανές λύσεις.

Μέσα σε λίγες ημέρες η εθνική σημαία των Σκοπίων κάηκε δύο φορές: μία στο Κοσσυφοπέδιο στο παιχνίδι της Κυριακής και στην πόλη των Σκοπίων κατά την Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας.

Στο Τέτοβο τα γκράφιτι έχουν φυτρώσει στους δρόμους από  άτομα αλβανικής καταγωγής και το σύνθημα έπεσε προχθές στο γήπεδο ότι  «Τα Σκόπια θα τελειώσουν το 2012» και συγχρόνως σήκωναν την αλβανική σημαία.

Το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, DUI,  την Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας, αρνήθηκε να  τοποθετήσει το έμβλημα της αλβανικής σημαίας – το δικέφαλο αετό- σε διαστάσεις μικρότερες από την σημαία του κράτους ( όπως αυτό προβλέπεται από το νόμο).

Επιπρόσθετα, ο αρχηγός του άλλου αλβανικού κόμματος Τάτσι, κάλεσε την (αλβανική) αντιπολίτευση να ενωθεί πίσω από μια πλατφόρμα για μια νέα Σλαβο-Αλβανική 
Συμφωνία για Ομοσπονδιοποίηση του κράτους και ο Νεφζάτ Χαλίλι έθεσε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της  (αλβανικής) Ιλλυρίδας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου