Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Οδηγίες γεωπόνων για την προστασία των ελαιόδεντρων


Τις πρώτες ενδείξεις για την εμφάνιση πυρηνοτρήτη στις ελιές εντόπισαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου.
Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, καταπολέμηση συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις μειωμένης ανθοφορίας και εφόσον παρατηρηθούν σημαντικές προσβολές. Όπου κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση, να γίνει κρόκιασμα (στάδιο F).
Βλαστικά Στάδια
Πρώιμες περιοχές : D-E
Μεσοπρώιμες περιοχές: D
Όψιμες περιοχές : B-C
Ενδεδειγμένά φυτοπροστατευτικά προϊόντα σύμφωνα με τους γεωπόνους του Κέντρου θεωρούνται τα Bacillus thuringiensis, Δελταμεθρίν, Λάμδα Συαλοθρίν, Μπέτα συφλουθρίν, Ντιμεθοέιτ, Πυρεθρίνς, Ντιφλουμπενζουρόν.
Πιο συγκεκριμένα, το Bacillus thuringiensis ενδείκνυται και για βιολογικές καλλιέργειες, με τη σύσταση των γεωπόνων η επέμβαση να γίνει όταν έχει ανοίξει το 5% των ανθέων και να επαναληφθεί σε 7-10 ημέρες.
Ειδικά στις βιολογικές καλλιέργειες ο ψεκασμός της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη κρίνεται αναγκαίος, σε κτήματα που παρουσιάζεται προσβολή, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου με σκευάσματα του Βάκιλλου δεν είναι αποτελεσματική.
2.ΒΑΜΒΑΚΑΔΑΟι ειδικοί συνιστούν να γίνει καταπολέμηση μόνο όπου η ανθοφορία είναι μικρή και υπάρχουν σοβαρές προσβολές ταξιανθιών. Κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θεωρούνται τα Δελταμεθρίν και τα θερινά λάδια.
3. ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑΟι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των νεαρών βλαστών, ακόμα και κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς.
Στα μεγάλα ελαιόδενδρα δεν παρατηρούνται συνήθως αξιόλογες ζημιές. Σε νεαρά δενδρύλλια και νεοσύστατους ελαιώνες που διαπιστώνονται προσβολές να γίνει επέμβαση. Κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα θερινά λάδια.
4. ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑΤο κοκκοειδές εγκαθίσταται σε φύλλα, κλαδίσκους, κλάδους, κορμό και καρπούς. Όταν ο πληθυσμός είναι πυκνός οι κλαδίσκοι έχουν μειωμένη ανάπτυξη και τελικά ξεραίνονται. Στους καρπούς δημιουργούνται κηλίδες, ανοιχτόχρωμες ή σκοτεινόχρωμες και παραμορφώσεις που μειώνουν την εμπορική τους αξία. Από επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει η έξοδος των ερπουσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου