Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Στη Χάγη για τα μέτρα λιτότητας η Ελλάδα


“Δεν είναι εξτρεμιστές, αλλά πολίτες της μεσαίας τάξης: δάσκαλοι, δικηγόροι κ.α. Αυτοί έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τις περικοπές”, αναφέρει το BBC για την κίνηση μίας Ελληνίδας και της κόρης της να προσφύγουν εναντίον της Ελλάδας στη Χάγη για “γενοκτονία” και “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Πρόκειται για την Όλγα και την Τάνια Γεριτσίδου -ψυχολόγους στο επάγγελμα- οι οποίες αποφάσισαν να αποτανθούν στο Διεθνές Δικαστήριο, για να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους της λιτότητας στη χώρα μας.

Μαζί τους συμπλέει μία ομάδα ανθρώπων, από φοιτητές ως συνταξιούχους, που επίσης έχουν θιγεί από τις περικοπές.

“Τα μέτρα μας στερούν την ελευθερία. Αφαιρώντας μας το εισόδημα και την περιουσία, μας αφαιρούν το δικαίωμα για στέγη, τροφή, υγεία και παιδεία” ανέφερε στο BBC η Όλγα.

Παράλληλα, η κόρη της προσθέτει: “Τα μέτρα δεν σπρώχνουν τους Έλληνες απλώς κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, αλλά κάτω από το επίπεδο που είναι απαραίτητο για την επιβίωση”.

Οι δύο γυναίκες έχουν αποστείλει επιστολές στην κυβέρνηση Καραμανλή και έχουν μηνύσει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά τώρα αποφάσισαν να κινηθούν πιο αποφασιστικά.

Το BBC παραθέτει τα δεδομένα: πέντε χρόνια ύφεσης, ανεργία και εγκληματικότητα που εκτοξεύονται, βιοτικό επίπεδο που επιδεινώνεται συνεχώς και άνθρωποι που από τη μία στιγμή στην άλλη βρίσκονται στο δρόμο.

“Η κατάσταση είναι δραματική”, παραδέχεται ο δημοσιογράφος, που τις ρωτά εάν οι κατηγορίες για “γενοκτονία” και “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς εδώ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση.

“Αφαιρώντας μας πόρους μας εμποδίζουν να κάνουμε οικογένεια, ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξάνεται, νέοι μεταναστεύουν και οι γέροντες πεθαίνουν από την έλλειψη ιατρικών υποδομών”, απαντά η Όλγα σε σχέση με την κατηγορία της “γενοκτονίας”.

Για την πρόθεση, η Τάνια απαντά ότι δεν είναι γνωστό τι έγινε με πρόθεση και τι όχι, ωστόσο πριν πάρουν αυτές τις αποφάσεις γνώριζαν τις συνέπειες και αποφάσισαν να προχωρήσουν.

“Μπορούμε να αποδείξουμε ότι γνώριζαν τη σοβαρότητα των συνεπειών και όχι μόνο δεν τους πείραξε, αλλά απέκλεισαν όλες τις άλλες λύσεις”, προσθέτει.

Πού βρίσκεται η υπόθεση τώρα; Το Διεθνές Δικαστήριο έλαβε το αίτημα και θα εξετάσει τα στοιχεία τους.

Ωστόσο ο συνταγματολόγος Δ. Κατρούγκαλος, που μιλά επίσης στο BBC, αναφέρει πως νομικά η υπόθεση δεν στέκει.

“Το καταλαβαίνω μόνο ως ανθρώπινη αντίδραση στην κρίση” προσθέτει.

Το BBC απευθύνθηκε και στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη, η οποία κρίνει ότι είναι “απλοϊκός” ο τρόπος που οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν το θέμα.

“Καταλαβαίνω την οργή του κόσμου, δεν κατανοούν τι είναι η κρίση”, αναφέρει.

“Νομίζουν ότι είναι το αποτέλεσμα της λιτότητας, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας που είχε υποστεί δεκαετίες κακοδιαχείρισης. Για χρόνια οι Έλληνες ψήφιζαν τα κόμματα και τους πολιτικούς ηγέτες που οι δύο γυναίκες τώρα κατηγορούν”, προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου