Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τα σενάρια για την ΚΑΠ


 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκλειστική δημοσίευση, από την ειδική έκδοση Check In της Agrenda, των σεναρίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενισχύσεις μετά το 2013. Πλήθος ερωτημάτων και παρατηρήσεων κατέφθασαν στα γραφεία της Agrenda από πολλούς παραγωγούς που ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα νέα δικαιώματα.
Επειδή σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες «η εφαρμογή μίας ενιαίας ενίσχυσης για όλη τη χώρα δεν φαίνεται ούτε εφικτή ούτε και σκόπιμη», προκρίνεται ο χωρισμός της επικράτειας σε δύο, τρεις ή τέσσερις περιφέρειες.Επειδή σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες «η εφαρμογή μίας ενιαίας ενίσχυσης για όλη τη χώρα δεν φαίνεται ούτε εφικτή ούτε και σκόπιμη», προκρίνεται ο χωρισμός της επικράτειας σε δύο, τρεις ή τέσσερις περιφέρε
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σενάρια που επεξεργάστηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, η ενίσχυση ξεκινά από τη χαμηλή βάση των 16,7 ευρώ το στρέμμα.
Όσον αφορά τον εθνικό φάκελο της χώρας μας, το 2014 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,1 δισ. ευρώ για το 2014. Από το ποσό αυτό, το 30%, δηλαδή περίπου 630 εκατ. ευρώ, θα δοθεί ως πράσινη ενίσχυση, όπως επιτάσσει η νέα ΚΑΠ. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο έχει κάποια περιθώρια απόφασης στο πώς θα διαρθρωθούν οι ενισχύσεις.
Στα σενάρια του υπουργείου για τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς δίνονται 105 εκατ. ευρώ, 42 εκατ. ευρώ δίνονται για την ενίσχυση των νέων γεωργών, 105 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, 210 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις των μικροκαλλιεργητών και 30 εκατ. ευρώ για το εθνικό απόθεμα. Έτσι μένουν 978 εκατ. ευρώ για τη βασική ενίσχυση (νέα δικαιώματα).
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επισημαίνει ότι «η εφαρμογή μίας ενιαίας ενίσχυσης για όλη τη χώρα δεν φαίνεται ούτε εφικτή ούτε και σκόπιμη». Έτσι, προκρίνεται ο χωρισμός της επικράτειας σε δύο, τρεις ή τέσσερις περιφέρειες.
Από την ανάλυση των σεναρίων προκύπτει ότι η νέα ΚΑΠ θα ευνοήσει τις ορεινές περιοχές και την κτηνοτροφία, εις βάρος των πεδινών περιοχών και των καλλιεργειών. Κι αυτό, γιατί πλέον και βοσκότοποι θεωρούνται επιλέξιμες εκτάσεις. Στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου, διαβάστε αναλυτικά ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι από τα σενάρια για τη νέα ΚΑΠ.
Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου, θέλοντας να μετριάσουν αυτή την τάση, προτείνουν τη μεταφορά πόρων από τους βοσκοτόπους στις καλλιέργειες. Κι αυτό διότι ένα υψηλό δικαίωμα ενίσχυσης στις εκτάσεις βοσκοτόπων μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση των ενισχύσεων και σε κερδοσκοπικές κινήσεις με την τιμή της γης.

Βρείτε εδώ ολόκληρη την Έκτακτη έκδοση CHECK IN, όσα φέρνει η νέα ΚΑΠ.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου