Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ενίσχυση ρευστότητας των αγροτών ζητούν οι επιχειρήσεις εφοδίων


 

Την ανάγκη για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα τονώσουν την ελλιπή ρευστότητα του αγροτικού τομέα επισημαίνουν σε κοινή τους επιστολή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων (ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ) προς τον πρωθυπουργό, τον ΥΠΑΑΤ, την ΥΠΑΑΝ, το ΥΠΟΙΚ και τον διοικητή της ΤτΕ.
ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ ζητούν με επιστολή τους να εξεταστεί η δυνατότητα (επανα)χορήγησης καλλιεργητικών δανείων σε αγρότες.ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ ζητούν με επιστολή τους να εξεταστεί η δυνατότητα (επανα)χορήγησης καλλιεργητικών δανείων σε αγρότες.
Παράλληλα, απευθύνουν αίτημα για παράταση κατά 6 τουλάχιστον μήνες της προθεσμίας για τη μετατροπή των συνεταιρισμών (με βάση το νόμο Σκανδαλίδη) ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ουκ ολίγες οφειλές των ΕΑΣ και ΑΣ προς το «πρόσωπό» τους.
Στο πλαίσιο των προτάσεών τους, οι ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ σημειώνουν ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα (επανα)χορήγησης καλλιεργητικών δανείων στους επαγγελματίες αγρότες, είτε από την ΑΤΕ είτε από άλλο πιστωτικό φορέα για την προμήθεια αγροτικών εφοδίων, ακόμη και αν δεν έχουν εξυπηρετηθεί στο σύνολό τους τα προηγούμενα δάνεια, η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ ή η δημιουργία στοχευμένων μέτρων χρηματοδότησης με τα οποία θα στηρίζεται η αγροτική παραγωγή αλλά και η γενικότερη οικονομία της υπαίθρου και θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.
Παράταση στη μετατροπή των συνεταιρισμών Με δεύτερη επιστολή τους οι επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων διατυπώνουν αίτημα προς το ΥΠΑΑΤ για παράταση κατά τουλάχιστον 6 μήνες της μετατροπής των συνεταιρισμών με βάση το νόμο 4015/2011, προκειμένου -όπως επισημαίνουν- να τακτοποιηθούν οι οικονομικές οφειλές των ΕΑΣ και ΑΣ προς το «πρόσωπό» τους και οι οποίες, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στον «αέρα».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΕΕΦΕΣ, ΕΣΥΦ και ΣΠΕΛ τονίζουν ότι «τη δεδομένη χρονική στιγμή της προγραμματισμένης αλλαγής υπάρχουν οικονομικά υπόλοιπα των συνεταιριστικών οργανώσεων προς τα μέλη μας, συνέπεια της πιστωτικής πολιτικής μας προς αυτές που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνά και τις 180 μέρες». Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «εξαιρετικά πρώιμη» την καταληκτική ημερομηνία που έχει προβλεφθεί για την περαίωση της μετατροπής, δηλαδή την 30η Ιουλίου.
Όπως σημειώνουν, «τα οικονομικά υπόλοιπα των μελών μας στις συνεταιριστικές οργανώσεις κατά την παραπάνω ημερομηνία θα είναι στο υψηλότερο επίπεδό τους, δεδομένης της υψηλής εποχικότητας που εντοπίζεται στην περίοδο της άνοιξης».
Επιστολή για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ο αγροτικός τομέας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική και, βάσει των οικονομικών μεγεθών που επιτυγχάνει, είναι από τους βασικότερους πυλώνες των ελληνικών εξαγωγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εσωτερικής οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό, απασχολώντας πλέον των 500.000 παραγωγών συν αρκετές δεκάδες χιλιάδες άτομα λοιπών κλάδων άμεσα συνδεδεμένων με τον αγροτικό τομέα. Με λίγα λόγια, αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες μας για ανάκαμψη, ανάπτυξη και αποκέντρωση. Συνεπώς, στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνουμε, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.
Ωστόσο τον τελευταίο καιρό, η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά εν γένει και στις οικονομικές συναλλαγές του αγροτικού τομέα ειδικότερα, περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες του Έλληνα παραγωγού να προμηθεύεται τα απαραίτητα αγροτικά εφόδια, καθιστώντας έτσι προβληματική την παραγωγή αγροτικών προϊόντα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η αγροτική παραγωγή, αντί να συνεισφέρει στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, γίνεται όλο και περισσότερο ελλειμματική με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην σχέση εισαγωγών – εξαγωγών και στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η έλλειψη ρευστότητας στις συναλλαγές του αγροτικού τομέα αποτελεί μείζον θέμα προς επίλυση και θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για την τόνωσή τους. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα (επανα)χορήγησης καλλιεργητικών δανείων στους επαγγελματίες αγρότες, είτε από την ΑΤΕ είτε από άλλο πιστωτικό φορέα για την προμήθεια αγροτικών εφοδίων, ακόμη και αν δεν έχουν εξυπηρετηθεί στο σύνολό τους τα προηγούμενα δάνεια, η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ ή η δημιουργία στοχευμένων μέτρων χρηματοδότησης με τα οποία θα στηρίζεται η αγροτική παραγωγή αλλά και η γενικότερη οικονομία της υπαίθρου και θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.
Είναι σαφές ότι το κόστος μιας άμεσης ή έμμεσης χρηματοδοτικής στήριξης των παραγωγών θα επιβαρύνει λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό από το κόστος των αυξημένων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στο οποίο νομοτελειακά θα οδηγηθεί η χώρα λόγω της μείωσης της εγχώριας παραγωγής.
Για αυτό και με την παρούσα επιστολή ζητάμε την παρέμβασή σας ούτως ώστε να ληφθούν το συντομότερο δυνατό τα απαραίτητα μέτρα, προς όφελος της ελληνικής γεωργίας και των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι την παρούσα στιγμή, λόγω της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, βρίσκονται σε καταφανώς δυσχερέστερη θέση από τους αγρότες των άλλων χωρών – μελών της Ε.Ε..

Βρείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα:
Κοινή επιστολή ΕΣΥΦ, ΕΕΠΕΣ και ΣΠΕΛ για στήριξη της αγροτικής παραγωγής.pdf
Κοινή επιστολή ΕΣΥΦ, ΕΕΠΕΣ και ΣΠΕΛ για τον νόμο 4015-2011.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου