Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία στέλνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης με αφορμή τις απειλές προς την Κύπρο για το θέμα των γεωτρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευση της Ελλάδας για την άμυνα της Μεγαλονήσου είναι απόλυτη. Παράλληλα απαντά με σκληρή γλώσσα στα σενάρια περί θερμού επεισοδίου τονίζοντας ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και η Ελλάδα τις δικές της… Αποκαλύπτει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ επισημαίνει ότι η επιβολή του γερμανικού μοντέλου έχει φθάσει στα όρια της...
Η τουρκική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου επιδεινώνεται όπως φαίνεται και από τις απειλές για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο;
Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ισχυροποιούμε την αποφασιστικότητά μας για την απόκρουση κάθε προσπάθειας που θα αμφισβητούσε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα υπονόμευε την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας. Η εθνική μας στρατηγική στηρίζεται στην εξωτερική πολιτική δυναμικών πρωτοβουλιών, στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για την απόκρουση οποιοδήποτε κινδύνου και σ’ένα στέρεο εθνικό μέτωπο. Είναι στρατηγικής ουσίας και όχι ρητορικών διακηρύξεων. Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων, με μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και νοοτροπία που παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των συγκρούσεων στην περιοχή μας. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της.
Το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο βρίσκεται σε ισχύ;
Βρίσκεται σε ισχύ η ιστορική και εθνική ευθύνη της Ελλάδας για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό. Μας ενδιαφέρει κατά συνέπεια η ουσία της αμυντικής μας συνεργασίας, γιατί όπως είπα και πρόσφατα κατά την επίσκεψή μου στη Λευκωσία, η άμυνα της Κύπρου εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και του εθνικού δόγματος άμυνας και ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε., μετά τη θέση σε ισχύ της νέας Συνθήκης, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είναι κάπως αμήχανο με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας εμείς να επιμένουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως βασική στρατηγική ελέγχου της επιθετικότητάς της; Δεν χρειάζεται αναθεώρηση πολιτικής;
Είναι γεγονός ότι οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο είχαν ληφθεί οι αποφάσεις το 1999 για την ευρωπαϊκή πορεία και τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας. Η δυναμική της διεύρυνσης έχει ανακοπεί και όλο το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνεται στην υπέρβαση της κρίσης και στην επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωπικά δεν μπορώ να σας προβλέψω πως θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σε 2-3 χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι η ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση των αλλαγών και των εξελίξεων στην Ευρώπη, ώστε η εθνική μας στρατηγική να διατηρεί την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά της στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Θα επισκεφθείτε στις αρχές του επόμενου μήνα το Ισραήλ. Τι αναμένεται σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας;
Η επίσκεψή μου, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας κ. Μπάρακ, εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, για τη διαμόρφωση μιας σταθερής στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Ισραήλ, μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος. Ο στόχος της αναβάθμισης των σχέσεων μας αποτελεί βασική πολιτική και στρατηγική μας επιλογή και θα την υπερασπισθούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Η επιλογή μας αυτή δεν έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά, ούτε ετεροπροσδιορίζεται από το κλίμα στις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα με την Τουρκία και τον Αραβικό κόσμο. Θα έλεγα, αντίθετα, ότι μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην εμπέδωση ισότιμων σχέσεων συνεργασίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Προγραμματίζεται κατά την επίσκεψή μου η υπογραφή διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας, καθώς και πρωτοκόλλου συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη έχουμε συγκροτήσει κοινές ομάδες εργασίας, οι οποίες διερευνούν όλα τα δυνατά πεδία συνεργασίας στη βάση της αμοιβαιότητας.
Η ΕΕ ακολουθεί τις αντιδράσεις των αγορών αντί να προλαβαίνει τις εξελίξεις. Πολλοί τονίζουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Θα μπορούσαν οι γερμανικές εμμονές να οδηγήσουν σε αποδόμηση της ΕΕ;
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Γερμανία συνεχίζει να είναι ο βασικός χρηματοδοτικός τροφοδότης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η χώρα από την οποία ζητούμε όλοι να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Παρά τα εσωτερικά της προβλήματα συνεχίζει να συμβάλει καθοριστικά στη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί η διαπίστωση ότι η όλη δομή της νομισματικής ένωσης συνεχίζει να ευνοεί μονομερώς τη γερμανική οικονομία εις βάρος των οικονομικών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτή η κατάσταση της «άνισης ανταλλαγής» στο εσωτερικό της Ευρωζώνης δεν μπορεί να συνεχισθεί γιατί γίνεται όλο και πιο εκρηκτική. Η επιβολή του γερμανικού οικονομικού, τραπεζικού και νομισματικού μοντέλλου πάνω στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έδειξε τα όριά του. Η ανάγκη για ριζική αναθεώρηση του θεσμικού συστήματος είναι άμεση και επιτακτική. Και αφορά, κατά την άποψή μου, το σύμφωνο σταθερότητας, τις ρυθμίσεις της Συνθήκης για τη νομισματική ένωση, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής συναλλαγματικής πολιτικής για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολλαρίου και των άλλων διεθνών νομισμάτων.
Τελευταία ακούγονται μισόλογα και «ιδέες» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Διαβλέπετε τέτοιο κίνδυνο;
Παρά τις δικές μας εσωτερικές ευθύνες, ως πολιτικό σύστημα, το πρόβλημα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους της χώρας είναι δομικό πρόβλημα της ίδιας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, της θεσμικής της ανεπάρκειας και της αδυναμίας των κυρίαρχων πολιτικών ηγεσιών να κατανοήσουν τις συνέπειες των δικών τους αντιφάσεων. Το να θεωρούν ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι ότι υποδεικνύοντας την Ελλάδα ως το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης, με ό,τι θα μπορούσε γι’αυτούς να σημαίνει, θα έλυναν, αυτομάτως, τα προβλήματα, δεν είναι μόνον βλακώδης ως σκέψη. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί θα έχει διαλυτικές τάσεις. Κανείς δεν θα έβγαινε ωφελημένος, ούτε η ίδια η Γερμανία, από μια τέτοια εξέλιξη.
Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να επαναδιαπραγματευτεί η κυβέρνηση εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης;
Η συγκυρία που βιώνει η χώρα μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να έχουμε την πολυτέλεια να βολευόμαστε σε εύκολες και ανέξοδες προσεγγίσεις, κριτικές και καταγγελίες για το Μνημόνιο, όπως κάνει η αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση δεν έχει πλέον νόημα, γιατί όλα τίθενται σε νέα βάση, λόγω των συνεχών αλλαγών στην Ευρώπη και της συνεχιζόμενης «επίθεσης» των διεθνών αγορών. Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και στις άλλες χώρες της περιφέρειας και οι λαοί μας δεν μπορούν να πληρώνουν τις ιστορικές εμμονές της Γερμανίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο σύμφωνο της σταθερότητας και τους δημοσιονομικούς του στόχους. Καμία χώρα του Ευρωπαϊκού νότου, δεν μπορεί να πιάσει αυτούς τους στόχους, σε συνθήκες ύφεσης και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πιστεύω ότι θα τεθεί άμεσα θέμα επανεξέτασης του ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων.
Η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτη, δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου