Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τι απέγινε τελικά ο Progress;



 Καταστράφηκε ή "χάθηκε"; -Αντικρουόμενες πληροφορίες από ΗΠΑ και Ρωσία                  


Ερωτηματικά και αντικρουόμενες πληροφορίες άφησε πίσω της η έκρηξη που σημειώθηκε (εάν σημειώθηκε τελικλα) στον πυραυλικό φορέα Soyuz που μετέφερε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Progress-M-12M στην 44η αποστολή εφοδιασμού για τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS).

Τα ερωτήματα όμως ξεκινούν εδώ. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές σημειώθηκε έκρηξη, έκρηξη η οποία διέλυσε πρακτικά τον πυραυλικό φορέα σε τρία κύρια κομμάτια και τα οποία διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση και σε απόσταση 1500 χλμ. από την εξέδρα εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η έκρηξη που σημειώθηκε στον πυραυλικό φορέα ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε σε απόσταση 100 χλμ. σπάζοντας τζάμια σπιτιών σύμφωνα με τον Alexander Borisov έπαρχο της περιοχής Choisky στην επαρχία Altai στη Σιβηρία.

Παρόλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναφορικά με το τι ακριβώς έγινε. Εάν δηλαδή όντως σημειώθηκε έκρηξη ή το Progress-M-12M τέθηκε σε τροχιά! Αυτό γιατί σύμφωνα με το τηλεοπτικό πρόγραμμα της  NASA Ρώσοι επίσημοι δήλωσαν πως προσπάθησαν να αποκαταστήσουν επαφή με το Progress για δύο διαδοχικές τροχιές -οι οποίες αποκαλούνται και ως «επικοινωνιακά περάσματα»- αλλά απέτυχαν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκφωνητής της αμερικανικής υπηρεσίας όπως χαρακτηριστικά ακούγεται στο 0:50 του βίντεο.

“Efforts to send commands to that vehicle (Progress ) in two subsequent communication passes so far have been unsuccessful”.

Είναι φανερό πως υπάρχουν σαφώς αντιφατικές πληροφορίες αναφορικά με την τύχη του Progress. Είτε αυτό καταστράφηκε στον αέρα τρία λεπτά πριν τεθεί σε τροχιά είτε χάθηκε (;)  ενόσω ήταν σε τροχιά καθώς οι προσπάθειες του σταθμού εδάφους να το θέσει υπό έλεγχο απέτυχαν, όπως αναφέρθηκε από τη NASA.

Αυτό γιατί ενώ οι ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η έκρηξη σημειώθηκε 320 δευτερόλεπτα (περίπου 5 λεπτά) μετά την εκτόξευση και τρία λεπτά πριν το  Progress τεθεί σε τροχιά. Σύμφωνα με τη NASA το τρίτο στάδιο του πυραυλοκινητήρα πυροδοτήθηκε κανονικά, αλλά τα συστήματα του Soyuz έκλεισαν τον κινητήρα εξαιτίας προβλήματος που παρουσιάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου