Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Εμπρηστές "περικύκλωσαν" αποθήκες όπλων του Π.Ν. στον Άραξο




Ο εφιάλτης της, καταστροφικής για την Κύπρο, έκρηξης στη  Ναυτική Βάση της Εθνοφρουράς στο Ζυγί, ξαναζωντάνεψε πριν λίγες ώρες στον Άραξο, όταν κατόπιν εμπρησμού (η φωτιά ξέσπασε σε τρία σημεία ταυτοχρόνως) οι φλόγες μεταξύ 23.00 χθες και 05.00 σήμερα, «έγλειψαν» τις αποθήκες ναυτικών όπλων, αλλά και τον αγωγό καυσίμου που εφοδιάζει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αράξου.

Ακόμα και αυτή την στιγμή που μιλάμε κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Κάποια στιγμή το πρωί περί τις 05.40 έγινε εφικτός ο έλεγχος της φωτιάς, αλλά αλλά 3 ώρες αργότερα στις 10 πμ  μόλις άρχισαν να πνέουν άνεμοι μεγάλης έντασης   έγιναν αναζωπυρώσεις σε  διαφορετικά  σημεία και οι φλόγες πλησίασαν και πάλι τις αποθήκες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το βράδυ στις 21:40 στην περιοχή Γιανισκάρι  Αχαΐας στην οποία βρίσκεται  οικισμός,  αλλά  και  ναυτική βάση του Πολεμικού Ναυτικού, τμήμα της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου η οποία φιλοξενεί αποθήκες οπλισμού, καθώς και τμήμα του αγωγού καυσίμου που καταλήγει στην αεροπορική βάση του Αράξου που εδρεύει η 116 ΠΜ.

Η φωτιά ξέσπασε σε τρία σημεία ταυτοχρόνως γύρω από την βάση, κάτι που δείχνει ότι σαφώς επρόκειτο περί εμπρησμού. Οι φλόγες μέσα σε μία ώρα περίπου έφτασαν σε απόσταση δεκάδων μέτρων από τις αποθήκες όπλων και τον αγωγό καυσίμου.

Βέβαια οι αποθήκες όπλων του Ναυτικού είναι «θαμμένες» μέσα σε λόφο του σημείου που ξέσπασε η πυρκαγιά, όπως και ο αγωγός καυσίμων, αλλά σε συνθήκες τόσο υψηλών θερμοκρασιών όλα είναι ανοικτά.

Πηγή του Π.Ν. μιλώντας στο defencenet.gr τόνισε ότι "Η αποθήκη πυρομαχικών είναι κτισμένη στο εσωτερικό του λόφου και είναι σχεδιασμένη για να αντέχει απ'ευθείας αεροπορικό πλήγμα. Αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις τις μπορεί να συμβεί γι'αυτό είμασταν έτοιμοι να δώσουμε και την ζωή μας για να μην φτάσει η φωτιά στην αποθήκη".

Η κατάσταση στις 23.00 ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι και το χειρότερο όλων ήταν ότι οι άγνωστοι έβαλαν τη φωτιά λίγη ώρα αφ’ότου επήλθε η απαγόρευση χρήσης των πτητικών μέσων λόγω έλευσης του σκότους.

Ακόμα και τα ρωσικά ελικόπτερα που σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αυτοβούλως επεκτείνουν το χρονικό όριο και ουκ ολίγες φορές έχουν επιστρέψει νύχτα στη βάση τους στην Ελευσίνα, δεν έλαβαν έγκριση να απογειωθούν.

Όλο το βάρος της κατάσβεσης της πυρκαγιάς έπεσε επάνω στο πυροσβεστικό κλιμάκιο της 116 ΠΜ, του ΠΣ Αχαΐας και του τοπικού  Δασαρχείου καθώς και του πυροσβεστικού κλιμακίου του ΠΝ.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και με κίνδυνο της ζωής τους, αφού το σκοτάδι δυσχέραινε τις προσπάθειές τους και αύξανε τον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, κατάφεραν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη η οποία εμπόδισε την φωτιά να επεκταθεί άμεσα.

Στην περιοχή αυτή τη στιγμή επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ρωσικό ελικόπτερο.

Πάντως πριν λίγες ημέρες είχαμε παρόμοιο περιστατικό εμπρησμού στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Πόσο τυχαία είναι όλα αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου