Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τα πραγματικά αίτια της παραίτησης Χάρη Παμπούκη




Η αρχή του τέλους της νυν κυβέρνησης ήταν η σημερινή παραίτηση του άλλοτε πανίσχυρου «Νο 2», Χάρη Παμπούκη και ελάχιστη πραγματική σχέση έχει η παραίτηση αυτή με την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο οποίος Χάρης Παμπούκης, εδώ και ένα χρόνο, έχει συμπήξει στενή πολιτική συμμαχία με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Χάρη Παμπούκη και έχει απομακρυνθεί σπό την Γ.Παπνδρέου.

Τα όσα αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, είναι η άποψη περισσότερων από των μισών μελών του υπουργικού συμβουλίου που βλέπουν την χώρα ουσιαστικά ακυβέρνητη να οδηγείται στην πτώχευση. Το θέμα της επανα-σύστασης ή μη, υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι παρωνυχίδα μπροστά στα πραγματικά αίτια της παραίτησης Παμπούκη. Ας πούμε μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει να «ξηλώνεται το κυβερνητικό πουλόβερ» και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Γιατί μπορεί την προηγούμενη φορά, τον Ιούνιο, δύο βουλευτές (Γ.Φλωρίδης και Ε.Νασιώκας) του ΠΑΣΟΚ να έκαναν το στρατηγικό λάθος να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος (την επόμενη στιγμή εκ του ασφαλούς εισέπραξαν την λάσπη των αποστατών από τους πρώην συναδέλφους τους) ως έκφραση διαμαρτυρίας, αλλά τώρα δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τουλάχιστον οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι «υπ’ατμόν» και έτοιμοι να διορθώσουν το «λάθος» των συναδέλφων τους.

Πρακτικά αυτή την στιγμή εκτυλίσσεται μέσα στην κυβέρνηση ένα ιδιότυπο power game: Ο Ε.Βενιζέλος, έχει αντιληφθεί ότι «απλά δεν τραβάει άλλο η κατάσταση», αλλά γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος να γλιτώσει το «σφιχταγκάλιασμα» με τον Γ.Παπανδρέου (ο οποίος μετά τον Χ.Παμπούκη λογικό είναι να βλέπει παντού «προδότες»), είναι οι εκλογές.

Εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην φθαρεί άλλο ο Ε.Βενιζέλος και να μπορέσει την επομένη των εκλογών να πάρει αυτό που έχασε το 2007: Την ηγεσία του κόμματος.

Για την επόμενη ημέρα, έχει κάνει ήδη deal με τον Γ.Καρατζαφέρη και έχει ξεκινήσει επιχείρηση προσέγγισης του Α.Σαμαρά, προκαλώντας την οργή της άλλοτε στενής πολιτικής φίλης του, Ν.Μπακογιάννη.

Πρακτικά η παραίτηση Παμπούκη σηματοδοτεί και την έναρξη της μετεκλογικής εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ αλλά έχουμε να δούμε ακόμα πολλούς και δραματικούς γύρους στην υπόθεση αυτή.

Για τον Γ.Παπανδρέου μετά από ένα αποτέλεσμα το οποίο μπροστά θα γράφει τον αριθμό «2» - είτε 21% είτε 29% είναι αυτό – απλά δεν υπάρχει «επόμενη μέρα» για αυτόν στο ΠΑΣΟΚ.

Δύο εν δυνάμει δελφίνοι, οι οποίοι αναμένεται να παίξουν ρόλο στη κούρσα της διαδοχής, είναι οι Μ.Χρυσοχοϊδης και Α.Λοβέρδος. Χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη που θα παρουσιαστεί την τελευταία στιγμή από το στρατόπεδο του Γ.Παπανδρέου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου