Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικών, δικαστικών κλπ). Και άλλα μέτρα για 7 δισ.... Διαβάστε τι μας περιμένει !!!


Νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας), αλλαγή του καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.
Αλλαγές στο εργασιακό, και τα ασφαλιστικά ταμεία, νέες περικοπές στις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων και μηχανικών αλλά και δυσμενέστερους όρους αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα. Περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου (πέμπτου κατά σειρά) που επιχειρείται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών.
Το αναθεωρημένο μνημόνιο είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης. Οι όροι του είναι δεσμευτικοί και, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, θα αποτελούν το πρόπλασμα του νέου μνημονίου που θα υπογραφεί μαζί με το νέο δάνειο. Το κείμενο περιλαμβάνει μία σειρά από νέες δεσμεύσεις για επώδυνες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν θέλει να λαμβάνει τα δάνεια της τρόικα.
Δίνεται μια πρώτη... γεύση των «πρόσθετων» μέτρων αξίας 7 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2015, παρά το PSI, τα οποία πολύ δύσκολα θα βρεθούν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει προς το παρόν «εντοπίσει αρκετά πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να δώσουν μόνο το 1,7 δισ. ευρώ» από το συνολικό ποσό που αναζητά.
Περιλαμβάνουν:
Προσαρμογή στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα (στις συζητήσεις με την τρόικα έγγραφη είχε γίνει αναφορά σε αυτά των πανεπιστημιακών, δικαστικών, του στρατού και της αστυνομίας) με την εκτίμηση ότι αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των μισθών στο Δημόσιο.
Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιστροφών του ΦΠΑ για τους αγρότες.
Περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.
Μείωση των προνοιακών επιδομάτων.
Αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των παρεμβάσεων αξίας 7 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδια κοινοτικά στελέχη, για να βρεθούν πρέπει να φτάσουν στον «σκληρό πυρήνα» των κοινωνικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου. Στο μνημόνιο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «θα προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση των προγραμμάτων δημοσίων δαπανών», η οποία θα βασιστεί στην «τεχνική βοήθεια» της τρόικας που... έρχεται. Θα δοθεί έμφαση στον «εξορθολογισμό των συντάξεων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά τρόπο που θα διατηρήσει τη βασική κοινωνική προστασία, των αμυντικών δαπανών, με την επιφύλαξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας, και στην αναδιάρθρωση των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων».
Η θέσπιση των μέτρων θα γίνει τον Ιούνιο του 2012 με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ακολουθεί την Ελλάδα έως το 2015.
Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή για πολλά πολλά χρόνια, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 5% του ΑΕΠ ετησίως τα οποία πρέπει να διατηρεί για χρόνια η Ελλάδα. θα προηγηθούν αρκετές άλλες παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων θα θεσπιστούν ενός του 2011.
Βασικότερη παρέμβαση θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο προαναγγέλλονται και «μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές». Επίσης θα περιλαμβάνει την εξάλειψη των διάφορων φορολογικών απαλλαγών και καθεστώτων προτίμησης στο πλαίσιο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του ΦΠΑ, την απλούστευση του ΦΠΑ και των φόρων περιουσίας αλλά και την ολοκλήρωση έως το τέλος του 2012 του λουκέτου-συγχώνευσης σε 200 ΔΟΥ.
Στελέχη της τρόικας ζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες στοιχεία για την πρόοδο σε διάφορα πεδία, με στόχο την οριστικοποίηση του κειμένου που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να «στρογγυλέψει» τον τρόπο αποτύπωσης των παρεμβάσεων σε αρκετά σημεία που θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις.
Με το μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύεται να ζητήσει η ίδια την τεχνική βοήθεια «που θα παρέχεται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ ή άλλους οργανισμούς σε τομείς προτεραιότητας». Διευκρινίζεται ότι οι ενέργειες τεχνικής βοήθειας θα συντονίζονται με τη δράση που θα αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.
6 παρεμβάσεις εδώ και τώρα
Κρίσιμες παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές για να καταβάλουν την επόμενη δόση αλλά και να προωθήσουν το νέο δάνειο επιχειρεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Στα αρμόδια όργανα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα οριζόντιο νομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν αρκετές από τις ρυθμίσεις.
Η τρόικα, στο σχέδιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, ζητά μεταξύ άλλων πριν από την καταβολή της 6ης δόσης:
1. Να καταργηθεί καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον για το 2012, με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος δαπανών.
2. Οι αποφάσεις να καλύπτουν το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 11 μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΡΤ, ΕΘΥΑΓΕ), καθώς και το κλείσιμο ή τη συγχώνευση των 35 μικρότερων οργανισμών που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Σεπτεμβρίου.
3. Να γίνει πλήρης εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών 10,2 δισ. ευρώ του Δημοσίου.
4. Να καθοριστούν νέα κριτήρια αναπηρίας και να περιοριστούν οι δικαιούχοι ώστε οι συντάξεις να συρρικνωθούν το πολύ στο 10% του συνόλου.
5. Να καταρτιστεί νέος κατάλογος για τα φαρμακευτικά προϊόντα.
6. Να ανατεθούν σε συμβούλους 14 συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2011- 012.

*

Εδώ είναι που θα σκαλώσει για τα καλά το πράγμα. Θα πειραχτούν τα ειδικά μισθολόγια. Και αυτό των δικαστικών. Το'χουν συμφωνήσει με την τρόικα για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Ελα όμως που πρέπει να πειραχτούν και οι αποζημιώσεις των βουλευτών. Γιατί, αλλιώς, οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά θα πέφτουν σαν το χαλάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου