Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ψάχνουν 7 εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρουν τα Abrams από τις ΗΠΑ


 




Η υπόθεση των αρμάτων μάχης Abrams, έκλεισε. Η “παραχώρηση” 400 αρμάτων μάχης από τον Αμερικανικό Στρατό έχει γίνει αποδεκτή και η επιλογή των 400 αρμάτων -από τα συνολικά 1000 που ήταν διαθέσιμα- ολοκληρώθηκε. Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει και για το οποίο αναζητείται λύση είναι τα έξοδα της μεταφοράς των αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ,τα οποία εκτμώνται ,σύμφωνα με το ΥΕΘΑ σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ,χωρίς να υπολογίζονται τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη μεταφορά.Ωστόσο άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες εκατομμύρια.

Το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό ,αν συγκριθεί με τον αριθμό των αρμάτων που εισάγονται στο ελληνικό οπλοστάσιο,ωστόσο στις ημέρες που ζούμε,αυτά τα χρήματα δεν θεωρούνται δεδομένα.

Ήδη έχουν γίνει επαφές με Έλληνες εφοπλιστές για τη διάθεση πλοίων τους που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη μεταφορά,αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Πάντως η ταχύτατη αποδοχή της αμερικανικής πρότασης,μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ.Αβραμόπουλος,δείχνει ότι οι “εξοπλιστικές” ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν περάσει σε νέα πολύ “θερμή” περίοδο και αυτό μάλλον εκενυρίζει πολλούς Ευρωπαίους και ειδικά τους Γερμανούς.Οι οποίοι μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι ειδικά στις προμήθειες αρμάτων μάχης στον Ελληνικό στρατό δεν είχαν αντίπαλο. 

Μην ξεχνάμε πάντως ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από το "δεν υπάρχει θέμα Abrams", που είχε πει με κατηγορηματικό τρόπο ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Η.Μόσιαλος,φθάσαμε στην αποδοχή της αμερικανικής πρότασης χωρίς πολλές συζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου