Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αρχίζουν να μιλούν τα θύματα


Αρχίζουν να μιλούν τα θύματα
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με δεκάδες αστυνομικούς να περιφρουρούν την είσοδό τους, οδηγήθηκαν στον ανακριτή τα άτομα, φερόμενα ως μέλη των δύο από τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συνελήφθησαν κατηγορούμενoι για εκβιασμό, τοκογλυφία και ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.
Το Σάββατο θα οδηγηθούν στον ανακριτή οι φερόμενοι ως μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης και το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, Χρήστος Παπαχατζής ενώ τη Δευτέρα θα απολογηθεί ο φερόμενος ως εγκέφαλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, Μάρκος Καραμπέρης.
Οι συνήγοροι όλων των κατηγορούμενων ισχυρίζονται ότι η υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πολλά από αυτά που αναφέρονται στη δικογραφία είναι υπερβολές.
Οι επιχειρηματίες που έπεσαν στα δίχτυα του κυκλώματος αν και διστακτικά αρχίζουν να μιλούν για ξυλοδαρμούς, απειλές, εκφοβισμούς και απαγωγές, τους τρόπους δηλαδή με τους οποίους φέρεται να δρούσαν τα μέλη του κυκλώματος. Από τα περίπου 1.500 άτομα τα οποία φέρεται να δανείστηκαν από τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, περίπου 20-30 άτομα άρχισαν να μιλούν στην αστυνομία.
Ένας 38χρονος, από τις καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε η αστυνομία να ερευνά τη δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, φέρεται να είχε δανειστεί από όλες τις εγκληματικές οργανώσεις. Όπως είπε στην αστυνομία η μια από αυτές τις οργανώσεις, του πήρε αγροτεμάχια 15 στρεμμάτων για χρέη που είχε, και παρότι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από ξυλοδαρμό συνέχιζαν να τον εκφοβίζουν.
Τα μέλη του κυκλώματος, σύμφωνα με την κατάθεσή του, έβαλαν γιατρό, ο οποίος υπέγραψε ως συγγενής του και πήρε εξιτήριο και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Έξω από το νοσοκομείο με περίμεναν και αφού με έβαλαν στο αυτοκίνητο λέγοντας ότι θα με πήγαιναν στο σπίτι μου κατευθυνθήκαμε σε άγνωστο προορισμό εκτός Θεσσαλονίκης ενώ με απειλούσαν ζητώντας μου τα χρήματα". Γλύτωσε μόνο από τύχη καθώς σε αστυνομικό έλεγχο συνελήφθη για παλιότερες οφειλές, όπως ο ίδιος κατέθεσε, και όταν αφέθηκε ελεύθερος, τα μέλη της σπείρας τον εντόπισαν και τον ξυλοκόπησαν
Ένας 64χρονος επιχειρηματίας κατέθεσε ότι βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο όταν καθυστέρησε να πληρώσει το δάνειο. "Αρχικά με εκβίαζε με απειλές. Στις αρχές του 2004 όμως ένας άγνωστος με πλησίασε φορώντας κουκούλα και γάντια και μου κόλλησε το όπλο στο κεφάλι απαιτώντας να αποπληρώσω το χρέος" κατέθεσε ο επιχειρηματίας.
Τα μέλη του κυκλώματος ευθύνονται, σύμφωνα με την αστυνομία, και για την αυτοκτονία του 45χρονου Λεωνίδα Μαριόλη, ιδιοκτήτη των γνωστών εστιατορίων "7 θάλασσες" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την απόπειρα αυτοκτονίας 53χρονου ασφαλιστή ενώ ερευνάται αν συνδέονται και με άλλες αυτοκτονίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου