Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το φαινόμενο Χριστόφια. Μάθημα προς αποφυγήν στις διπλωματικές σχολές.


 

Στα πανεπιστήμια με σχολές που διδάσκουν διπλωματία και στρατηγικές διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να ενταχθεί ειδικό μάθημα με τις μεθόδους που ακολούθησε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο κυπριακό, ως μεθόδους προς αποφυγή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο μόνος ίσως διαπραγματευτής στην παγκόσμια διπλωματία που πριν ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία διαπραγματεύσεων με την άλλη πλευρά (τουρκική), έκανε όλες τις υποχωρήσεις που μπορούσε να κάνει. Έδωσε εκ περιτροπής προεδρία, ασυλία σε 50000 επήκοους κτλ, και μάλιστα χωρίς να ρωτήσει κανένα....

Είναι ο διαπραγματευτής που απενοχοποίησε αυτούς έκαναν το έγκλημα της εισβολής (Τουρκία) έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα λύσει το πρόβλημα με τον σύντροφό του Ταλάτ επειδή θα έτρωγαν και θα έπιναν μαζί (λες και τον κατοχικό στρατό τον ελέγχει ο Ταλάτ ή ο Έρογλου και όχι η Τουρκία).

Ενώ η Τουρκία δήλωνε ότι έχει σχέδιο Β για το κυπριακό (σε περίπτωση που ναυαγούσαν οι ηλίθιες συνομιλίες μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων) ο Δημήτρης Χριστόφιας, ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να χαράξει εναλλακτικό σχέδιο και μάλιστα το δήλωνε και δημόσια! («Δεν έχουμε σχέδιο Β. Είμαστε αναγκασμένοι να τα βρούμε [με τους τουρκοκύπριους] και θα τα βρούμε βρε αδερφέ!», δήλωνε…).

Τώρα αφού έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε (χωρίς μάλιστα να έχει τη σύμφωνη γνώμη του κυπριακού ελληνισμού) ο αμερικανικών συμφερόντων και τουρκόφιλος ΟΗΕ, στριμώχνει τον Δημήτρη Χριστόφια θέλοντας να εκβιάσουν την εξεύρεση λύσης. Οι υποχωρήσεις της πλευράς μας έχουν καταγραφεί και έχουν μείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η τουρκική πλευρά δεν έκανε καμιά απολύτως υποχώρηση και τώρα μας λένε «πρέπει να τα βρείτε» και για να γίνει αυτό επιβάλλεται να κάνετε υποχωρήσεις και οι δύο πλευρές (εμείς δηλαδή να κάνουμε κι’ άλλες πέραν αυτών που έχουμε ήδη κάνει)….

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει στη διαπραγματευτική της ομάδα καθηγητές πανεπιστημίου, συνταγματολόγους κτλ, ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει ως επικεφαλή τον αποδεδειγμένα looser Γιώργο Ιακώβου και ένα τουρκολόγο, επειδή τυχαίνει να είναι γαμπρός του...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου